Purtătorul de cuvânt al Guvernului Mihai Constantin a anunţat că Executivul a aprobat, joi, hotărârea care implementează Programul de promovare a alimentaţiei sănătoase în rândul preşcolarilor şi elevilor. Astfel, „elementul de noutate pentru anul şcolar 2023-2024 îl reprezintă faptul că pe parcursul săptămânii fiecare preşcolar şi elev va primi gratuit trei porţii de lapte şi două porţii de produse lactate, faţă de anii anteriori când se distribuiau două porţii de lapte şi o singură porţie de produs lactat”, a adăugat el.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Guvernul a aprobat şi hotărârea prin care este asigurată implementarea Programului pentru şcoli al Uniunii Europene, program de promovare a alimentaţiei sănătoase în rândul preşcolarilor şi elevilor. În cifre, acest program înseamnă peste 150 milioane de euro, bani de la UE şi de la bugetul de stat, numai pentru anul şcolar următor 2023-2024, iar beneficiarii acestui program sunt cei peste 1,8 milioane de elevi şi de preşcolari din România care vor primi fructe, legume, lapte şi lactate şi produse de panificaţie”, a afirmat Mihai Constantin, la finalul şedinţei de joi a Guvernului.

Acesta a mai spus că, pe parcursul unei săptămâni, fiecare preşcolar şi elev va primi trei porţii gratuite de lapte şi două porţii de produse lactate, nu două porţii de lapte şi una singură de produse lactate, cum era în anii precedenţi.

„Elementul de noutate pentru anul şcolar 2023-2024 îl reprezintă faptul că pe parcursul săptămânii fiecare preşcolar şi elev va primi gratuit trei porţii de lapte şi două porţii de produse lactate, faţă de anii anteriori când se distribuiau două porţii de lapte şi o singură porţie de produs lactat”, a mai explicat Constantin.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului a mai precizat că Programul include şi măsuri pentru copiii care au intoleranţă la gluten sau lactoză.

„De asemenea, copiii cu intoleranţă la gluten sau lactoză sau la orice alt ingredient sau compus din produsele distribuite, vor putea beneficia de produse adecvate intoleranţei lor”, a conchis Mihai Constantin.

Prin urmare, Executivul a aprobat hotărârea de Guvern pentru aprobarea Programului pentru şcoli al României în perioada 2023-2029 şi pentru stabilirea bugetului pentru implementarea acestuia în anul şcolar 2023-2024.

Scopul actului normativ este instituirea măsurilor prevăzute de noile reglementări europene, astfel încât să se continue participarea României la Programul pentru şcoli al Uniunii Europene, pentru exerciţiul financiar din perioada 1 august 2023 -31 iulie 2029, asigurându-se distribuirea de fructe şi/sau legume proaspete, lapte natural de consum şi/sau produse lactate fără adaos de lapte praf, precum şi produse de panificaţie pentru preşcolari şi elevi, pentru perioada 1 august 2023-31 iulie 2029, inclusiv pentru anul şcolar 2023-2024, arată comunicatul de presă al Ministerului Agriculturii.

Valoarea totală a programului pentru anul şcolar 2023-2024 este de 742.617.252 lei (150.038.842  euro), din care:

„- ajutor financiar din partea Uniunii Europene  - 86.525.308 lei (17.481.626 euro), din care:

- 178.236 euro pentru fructe şi legume;

- 303.390 euro pentru lapte şi produse lactate;

- ajutor financiar naţional 656.091.944 lei (132.557.216  euro)”.

Bugetul total de 742.617.252 lei va fi utilizat după cum urmează:

„–  94.782.996 lei pentru acordarea gratuită de fructe şi legume şi 37.612.300 lei pentru derularea măsurilor educative aferente;

–  361.134.499 lei pentru acordarea gratuită de lapte de consum şi produse lactate fără adaos de lapte praf şi 37.612.300 lei pentru derularea măsurilor educative aferente;

–  211.475.157 lei pentru acordarea gratuită de produse de panificaţie, exclusiv de la bugetul de stat.

Potrivit datelor centralizate de Ministerului Educaţiei, un număr de 1.880.615 preşcolari şi elevi vor beneficia de produsele distribuite prin Program, începând cu anul şcolar 2023-2024.

Principalele reglementări ale proiectului de act normativ vizează:

„Realizarea cumulată a următoarelor măsuri:

- acordarea gratuită pentru preşcolari şi elevi de fructe şi legume proaspete, lapte şi produse lactate şi de produse de panificaţie, în limita unei valori zilnice/preşcolar/elev;

- finanţarea măsurilor educative care însoţesc distribuţia fructelor, legumelor, a laptelui şi a produselor lactate.

Limita valorică zilnică/preşcolar/elev care este de:

a) 0,70 lei pentru porţia de fructe şi legume;

b) 1,11 lei pentru porţia de lapte de consum şi produse lactate fără adaos de lapte praf;

c) 0,65 lei pentru porţia de produse de panificaţie”.      

Acordarea gratuită unui preşcolar/elev, pe parcursul săptămânii a 2 porţii de fructe şi/sau legume, 3 porţii de lapte, 2 porţii de produse lactate şi 5 porţii de produse de panificaţie, cu încadrarea în sumele alocate cu aceste destinaţii. Elementul de noutate pentru anul şcolar 2023-2024 îl reprezintă faptul că pe parcursul săptămânii se acordă gratuit 3 porţii de lapte şi 2 porţii de produse lactate, faţă de anii şcolari anteriori când se distribuiau 2 porţii de lapte şi o porţie de produs lactat.

De asemenea, elevii cu intoleranţă la gluten/lactoză şi/sau la orice alt ingredient şi/sau compus şi/sau la orice produs distribuit vor putea beneficia de produse adecvate situaţiei lor, mai indică sursa citată.

Măsurile educative care se pot realiza în cadrul anului şcolar şi care însoţesc distribuţia fructelor, legumelor, laptelui şi a produselor lactate, precum: vizitarea unor ferme pomicole/legumicole, ferme de producere a laptelui, staţiuni de cercetare, expoziţii, târguri, concursuri tematice, degustare, activităţi de grădinărit la nivelul şcolii, organizarea unor zile tematice dedicate consumului de fructe, legume, lapte şi produse lactate, utilizarea unor materiale didactice/educative.

Obiectivul Programului pentru şcoli la României este acela de a crea obiceiuri alimentare sănătoase şi de a creşte consumul de produse locale în rândul copiilor, acesta fiind construit în jurul a două componente: distribuţia de fructe şi legume proaspete şi lapte de consum şi produse lactate fără adaos de lapte praf şi punerea în aplicare a măsurilor educative aferente.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.