Executivul a adoptat, joi, hotărârea de Guvern pentru aprobarea Codului-cadru de etică şi deontologie universitară. Instituţiile de învăţământ superior vor adopta propriile coduri, respectând codul-cadru adoptat, în şedinţa de joi de la Palatul Victoria, au precizat reprezentanţii Ministerului Educaţiei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Mai exact, Guvernul a aprobat Codul-cadru de etică şi deontologie universitară, denumit în continuare „Cod”, care reglementează cadrul general privind principiile şi normele de etică şi deontologie universitară, respectiv valorile fundamentale care trebuie însuşite şi respectate pentru prevenirea şi rezolvarea conflictelor etice, respectiv descurajarea practicilor imorale şi sancţionarea abaterilor care pot apărea în comunitatea academică.

Codul-cadru va avea rolul de a asigura şi a creşte calitatea procesului educaţional la nivel instituţional, prin definirea clară a responsabilităţii actorilor implicaţi în procesele de etică universitară. De asemenea, incompatibilităţile şi conflictele de interese sunt contextualizate prin raportare la profilul universităţilor (pentru o abordare unitară cu privire la anumite principii şi definiţii) fără a fi lezată autonomia instituţională, respectiv fără a exista suprareglementare, mai spune comunicatul de presă al Executivului.

La nivelul fiecărei instituţii de învăţământ superior, vor fi înfiinţate comisii de etică universitară, cu un mandat de 4 ani. Comisia de etică universitară acţionează independent faţă de orice altă structură sau persoană din cadrul instituţiei de învăţământ superior. Regulamentul-cadru privind organizarea şi funcţionarea comisiilor de etică universitară de la nivelul instituţiilor de învăţământ superior se va aproba prin ordin al ministrului educaţiei.

De asemenea, codul-cadru conţine, în anexă, un set de standarde de referinţă de etică şi deontologie universitară în managementul universitar.

Ministerul Educaţiei a precizat, într-o postare pe pagina de Facebook, că cele mai importante aspecte ale Codului-cadru de etică şi deontologie universitară sunt:
 
-  Sistemul de sancţiuni aplicabile tuturor părţilor implicate în procesul educaţional este mai clar.
 
- Va exista, în premieră, un set de standarde de referinţă de etică şi deontologie universitară în management universitar.
 
- Procesul decizional cu privire la abaterile de la normele de etică şi deontologie universitară a fost etapizat şi îmbunătăţit.
 
Reprezentanţii Ministerului Educaţiei mai spus că, prin acest Cod-cadru este vizată:
 
- creşterea calităţii procesului educaţional, prin consolidarea unui climat de încredere;
 
- descurajarea practicilor imorale;
 
- definirea clară a responsabilităţii actorilor implicaţi în procesele de etică universitară;
 
- sancţionarea abaterilor care pot apărea în comunitatea academică.
 
„Ulterior adoptării Codului-cadru de etică şi deontologie universitară, funcţionarea comisiilor de etică universitară va fi reglementată în baza unui regulament-cadru privind organizarea şi funcţionarea acestora, adoptat prin ordin de ministru”, mai spune sursa citată.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.