Garda Naţională de Mediu a transmis, marţi, un mesaj cu ocazia Zilei Internationale fără Pungi de Plastic în care reaminteşte că acestea rămân pe planetă între o sută şi cinci sute de ani şi duc anual la decesul a cel puţin 100.000 de vieţuitoare marine şi 1 milion de păsări. ”Chiar dacă într-o singură zi alegeţi hârtia în locul plasticului, această zi şi-a atins scopul în ceea ce priveşte protejarea mediului”, spun reprezentanţii Gărzii de Mediu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Cei mai mulţi dintre noi folosim, în fiecare zi, pungile subţiri de plastic oferite de comercianţi, fără să conştientizăm impactul lor asupra mediului. Ori de câte ori mergem la cumpărături, indiferent dacă achiziţionăm produse alimentare sau cele mai noi articole de lux, ieşim din magazin cu câte o pungă de plastic. Apoi, odată ajunşi acasă, aruncăm deoparte ambalajul, abandonându-l fără nicio grijă. Te-ai oprit vreodată să te gândeşti la ce se întâmplă cu pungile de plastic?”, scriu, marţi, reprezentanţii Gărzii de Mediu, cu ocazia Zilei Internationale fără Pungi de Plastic.

Ziua Internaţională Fără Pungi de Plastic a fost iniţiată, acum nouă ani, în Barcelona, de către Organizaţia Rezero. Treptat, a fost adoptată de numeroase organizaţii la nivel internaţional.

Mişcarea este dedicată sensibilizării faţă de problemele reale, presante, pe care le provoacă acest ”dispozitiv de transport de unică folosinţă”.

”Punga de plastic este folosită pentru un timp uneori incredibil de scurt, de obicei sub 25 de minute, şi apoi este abandonată. Putem uita rapid de ea, dar ea nu dispare şi din lumea noastră. Pungile de plastic rămân pe Planetă între 100 şi 500 de ani, înainte de a se descompune complet. Acest ciclu lent de degradare are ca rezultat un impact profund asupra mediului nostru. Ziua Internaţională Fără Pungi de Plastic ne oferă ocazia să conştientizăm că fiecare acţiune a noastră şi fiecare ambalaj sau pungă de plastic pe care o folosim influenţează vieţile copiilor noştri şi ale generaţiilor viitoare”, se mai arată în mesajul Gărzii de Mediu.

Potrivit documentului, pe parcursul unui an, fiecare cetăţean european aruncă, în medie, 200 de pungi de unică folosinţă. În fiecare minut, 1 milion de pungi de plastic sunt utilizate, la nivel global, iar anual, în lume, se arunca 500 de miliarde de astfel de ambalaje.

”Cel puţin 100.000 de vieţuitoare marine şi 1 milion de păsări mor, anual, Din cauza pungilor de plastic. Apoi, din oceane, plasticul ajunge înapoi în farfuriile noastre, prin hrana consumată. Chiar dacă într-o singură zi alegeţi hârtia în locul plasticului, sau chiar mai bine, dacă vă aduceţi propriile pungi la cumpărături, această zi şi-a atins scopul în ceea ce priveşte protejarea mediului”, se mai arată în mesaj.

Oficialii Gărzii de Mediu îndeamnă proprietarii magazinelor să înceapă un program prin care să-i încurajeze pe clienţi să-şi aducă propriile recipiente reutilizabile şi să oprească oferirea de pungi de plastic ca opţiune.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.