Un focar de septicemie hemoragică virală a fost confirmat la o păstrăvărie din judeţul Sibiu, fiind instituită o zonă de protecţie de către autorităţi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Centrul Local de Combatere a Bolilor Sibiu (C.L.C.B.) – Unitatea Locală de Decizie (U.L.B.), condus de prefectul judeţului Sibiu, domnul Mircea Dorin Creţu, a aprobat azi, în unanimitate, Decizia privind aprobarea Planului de măsuri pentru controlul bolii septicemie hemoragică virală (S.H.V.) la păstrăvi, ca urmare a confirmării acesteia la nivelul unei exploataţii nonprofesionale din localitatea Cârţişoara.

Buletinul de analiză emis, ca urmare a recoltării şi analizării unor probe salmonide de către Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală – Laborator Naţional de Referinţă (IDSA-LNR), a avut rezultat pozitiv. Depistarea bolii s-a realizat în urma acţiunilor de control, incluse Planului de măsuri CLCB SIBIU, adoptat în urma declarării aceleiaşi boli, la Păstrăvăria Laita. Astfel, au fost catagrafiate exploataţiile de acvacultura din zona de restricţie, cu prelevarea unui număr de 5 probe în direcţia SHV”, a transmis, marţi, Prefectura Sibiu, într-un comunicat de presă.

Potrivit documentului citat, probele analizate la Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală – Laborator Naţional de Referinţă (IDSA-LNR), au avut rezultat pozitiv, în cazul acestei exploataţii nonprofesionale.

”Planul de măsuri aprobat prevede uciderea tuturor salmonidelor existente la nivelul exploataţiei în cauză, curăţarea şi dezinfecţia tuturor bazinelor, materialelor, ustensilelor, echipamente de hrănire, îmbrăcăminte de protecţie, ambarcaţiuni plutitoare, existente la nivelul acesteia, dar şi tuturor persoanelor şi mijloacelor de transport, inclusiv a rezervoarelor şi altor echipamente utilizate.

Se instituie vidul sanitar de minim 6 săptămâni de la finalizarea operaţiunilor de dezinfecţie, perioadă în care bazinele vor fi golite şi lăsate pe uscat. Se instituie în jurul focarului o zonă de protecţie de 5 km, pe raza localităţii Cârţişoara. De asemenea, pe o raza de 10 km in jurul focarului, se instituie o zonă de supraveghere, care include şi zona de protecţie, pe raza localităţilor: Scoreiu, Arpaşu de Sus, Sărata, Porumbacu de Sus”, a mai transmis Prefectura.

Instituţia precizează că toate exploataţiile piscicole, aparţinând persoanelor fizice sau juridice, aflate în interiorul zonelor de restrictive şi/sau cu legături epidemiologice cu focarul de boală, vor fi supuse catagrafierii şi  testelor de laborator, în direcţia depistării S.H.V. (cu predilecţie la păstrăvăriile amplasate în amontele şi avalul bazinelor afectate de boala).

”Repopularea bazinelor cu salmonide se va efectua după închidere focarului de boală cu păstrăv provenit din zone libere de SHV, iar înainte de introducerea acestora în bazine se vor recolta în cadrul programului propriu de autocontrol probe mixte (30 păstrăvi), care o să fie expediate la IDSA-LNR, pentru testări  în direcţia SHV. Exploataţia va fi semnalizată şi izolată conform normelor sanitar veterinare în vigoare”, se mai arată în comunicat.

Toate măsurile dispuse prin Planul de măsuri aprobat, precum şi măsurile dispuse la suspiciune se menţin până la închiderea focarului de boală, conform legislaţiei sanitare veterinare in vigoare.

Acesta este al doilea caz de septicemia hemoragica virala la păstrăvi din acest an.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.