Aproape 30 la sută din ambulanţe au normă de casare sau de declasificare, astfel că nu pot fi folosite în asistenţa medicală de urgenţă, a declarat Gheorghe Chiş, peşedintele Federaţiei Naţionale Sindicale ”Ambulanţa”, care a precizat că deficitul de personal este de 40 la sută, însă cu toate acestea, într-un an, echipajele intervin la aproape trei milioane de cazuri.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit lui Chiş, în serviciile de Ambulanţă din România lucrează 10.362 de persoane, dintre care 596 de medici. Dintre aceştia, 507 medici au atestat de mediciă de urgenţă, 89 sunt medici de medicină generală, iar 95 sunt medici rezidenţi cu post în serviciile de ambulanţă.

De asemenea, sunt angajaţi 3.617 asistenţi medicali , 4.325 de ambulanţieri în anul 2016, în scădere faţă de 2015, când erau 4.525, 518 operatori registratori de urgenţă şi 1.211 de angajaţi personal administrativ.

”Deficitul de personal, conform actelor normative în vigoare, este de 40 la sută. Zilnic avem în teren 750 de echipaje”, a mai spus Chiş.

El a precizat că 30 la sută din autosanitarele au normă de casare.

"Parcul de ambulanţe conţine 2.090 ambulanţe, între care cu vechime între 3 şi 5 ani sunt 16%, între 5-7 ani – 10%, între 7-10 ani – 65%, peste 10 ani – 9%. Activitatea se desfăşoară cu un procent de 50% din numărul optim de ambulanţe necesar. Un procent de 30% din numărul de ambulanţe au normă de casare sau de declasificare, ambulanţe care în conformitate cu legislaţia în vigoare nu pot fi folosite în asistenţa medicală de urgenţă", a mai spus Gheorghe Chiş, precizând că indiferent de greutăţi, vineri, românii sunt invitaţi să participe pe stadionul Arena Naţională la 111 ani de la înfiinţarea primului serviciu de amulanţă.

"Vom avea un marş cu ambulanţele prin oraş, fără afectarea traficului. Apoi echipajele vor acorda asistenţă medicală între 12.30 şi 13.30, în 40 de spaţii din Bucureşti”, a precizat el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.