Guvernul a anunţat procedurile de decontare a cheltuielilor pentru cazarea cetăţenilor din Ucraina. Astfel, pentru persoane fizice, cuantumul este de 50 lei/zi/persoană şi se asigură conform OUG 28/2022, iar mecanismul de plată se află în procedură de aprobare prin hotărâre de Guvern, iar pentru hrană cuantumul este de 20 lei/zi/persoană.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Prin urmare, pentru persoanele fizice, pentru cazare, cuantumul este de 50 lei/zi/persoană şi se asigură conform OUG 28/2022; mecanismul de plată se află în procedură de aprobare prin hotărâre de Guvern, iar pentru hrană cuantumul este de 20 lei/zi/persoană şi se asigură conform HG 336/2022, astfel:

„Persoanele fizice depun în primele 3 zile lucrătoare ale fiecărei luni pentru luna precedentă, la autorităţile administraţiei publice locale ale unităţilor/subdiviziunilor administrativ teritoriale pe raza cărora se află locuinţa în care sunt găzduiţi cetăţenii din Ucraina, o cerere în care se precizează: numărul persoanelor găzduite, numele şi prenumele acestora, localităţile din care aceştia declară că provin şi intervalul de timp pentru care solicită decontarea cheltuielilor; aceasta trebuie însoţită de o declaraţie pe proprie răspundere care să ateste veridicitatea informaţiilor cuprinse în cerere, copia actului de identitate al solicitantului şi documente care atestă dreptul de folosinţă asupra locuinţei în care sunt găzduiţi cetăţenii din Ucraina. Cererile depuse la autorităţile publice locale se soluţionează în luna următoare”, arată comunicatul de presă al Executivului.

Autorităţile administraţiei publice locale ale unităţilor/subdiviziunilor administrativ teritoriale care au primit astfel de cereri întocmesc situaţii centralizatoare cu numele şi prenumele fiecărei persoane fizice solicitante, numărul cetăţenilor străini sau apatrizilor aflaţi în situaţii deosebite, proveniţi din zona de conflict, găzduiţi, numărul zilelor de găzduire, precum şi suma solicitată de fiecare persoană fizică, conform anexei 3 la HG 336/2022.

În termen de 3 zile lucrătoare, autorităţile administraţiei publice locale transmit situaţiile centralizatoare, întocmite şi certificate pentru realitate, inspectoratului judeţean pentru situaţii de urgenţă/al Bucureşti-Ilfov, după caz, precum şi spre informare instituţiei prefectului.

În termen de 10 zile lucrătoare de la primirea situaţiilor centralizatoare certificate, inspectoratele judeţene pentru situaţii de urgenţă/al Bucureşti-Ilfov virează sumele solicitate în contul deschis la unităţile Trezoreriei Statului, la solicitarea autorităţilor/subdiviziunilor administrativ-teritoriale.

În termen de 3 zile lucrătoare de la primirea sumelor de la inspectoratele judeţene, autorităţile administraţiei publice locale efectuează plata sumelor cuvenite către beneficiari, în numerar sau prin virament bancar, în funcţie de opţiunea înscrisă în cerere.

Pentru persoanele juridice, conform prevederilor legale în vigoare, inspectoratele pentru situaţii de urgenţă judeţene/Bucureşti-Ilfov pot încheia contracte de furnizare a serviciilor de cazare cu operatorii economici stabiliţi prin hotărârea comitetului judeţean/al municipiului Bucureşti, în valoare maximă de 100 lei/zi/persoană sau 230 lei/zi/cameră.

„Pentru derularea în cele mai bune condiţii a întregului proces, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă a transmis unităţilor subordonate, încă din data de 11 martie 2022, un model de Protocol, precum şi Bugetul de cheltuieli necesar plăţii serviciilor de cazare şi hrană pentru cetăţenii sosiţi în România din zona de conflict”, mai indică sursa citată.

Guvernul mai face precizarea că majoritatea unităţilor subordonate au semnat protocoale de colaborare, însă, până la acest moment, nu au fost efectuate plăţi, întrucât, la nivelul inspectoratelor judeţene pentru situaţii de urgenţă/ Bucureşti-Ilfov nu au fost primite facturi/ deconturi de la instituţiile, autorităţile publice centrale sau locale, inclusiv operatorii economici publici sau privaţi care asigură cazarea şi hrana persoanelor.

Trecerea frontierei şi solicitări de azil

Guvernul mai anunţă că, din data de 10 februarie  până în prezent au intrat în România 652.830 de cetăţeni ucraineni, iar dintre aceştia, 4.332 au solicitat o formă de protecţie din partea statului roman.

România poate asigura la nivel naţional circa 400.000 de locuri de cazare pentru refugiaţi.

În ultimele 24 de ore, în România au intrat 6.955 cetăţeni ucraineni, 3.560 direct din Ucraina, 1.451 din Republica Moldova şi 1.718 din alte state.

Până în prezent nu au fost înregistrate cazuri de infracţiuni din sfera traficului de persoane sau exploatării prin muncă împotriva cetăţenilor ucraineni sau comise de cetăţeni ucraineni.

Situaţia generată de avertizarea de navigaţie din zona de nord-vest a Mării Negre

Statul Major al Foţelor Navale, în cooperare cu autorităţile naţionale cu atribuţii în asigurarea siguranţei navigaţiei, contiunuă activitatea de supraveghere a spaţiului maritim al României, mai indică sursa amintită.

Calitatea aerului

Datele furnizate de CAMS (Serviciul de Monitorizare a Atmosferei Copernicus) arată că în următoarele zile, deasupra României, concentraţiile de monoxid de carbon nu vor avea valori ridicate.

Totodată, având în vedere simulările modelelor numerice rulate în cadrul Administraţiei Naţionale de Meteorologie, la nivelul României, circulaţia aerului se va realiza predominant dinspre vest – sud-vest spre est- nord-est pe parcursul zilelor de luni şi marţi, apoi predominant dinspre sud-est – sud spre nord-vest -nord.

Temporar vântul va avea intensificări la munte, îndeosebi pe creste şi pe arii resrtrânse în restul teritoriului.

Luni şi marţi se vor semnala precipitaţii, cu precădere în zona montană, unde vor fi sub formă de lapoviţă şi ninsoare, iar spre sfârşitul intervalului va ploua în regiunile sud-vestice.

De asemenea, „din analiza monitorizării continue a calităţii aerului din intervalul orar 00:00 (3.04.2022) – 12:00 (04.04.2022) valorile obţinute sunt normale pentru aceasta perioadă şi nu s-au înregistrat depăşiri ale valorilor limită stabilite prin Legea 104/2011 pentru indicatorii măsuraţi la majoritatea staţiilor (inclusiv la staţiile de tip EMEP, amplasate la Fundata – jud. Braşov,  Semenic – jud. Caraş Severin şi în  Poiana Stampei – jud. Suceava, astfel încât să poată măsura influenţa transportului poluanţilor atmosferici pe distanţe lungi)”, mai arată comunicatul de presă al Executivului.

Conform sursei citate, rezultatele măsurătorilor de radioactivitatea mediului din ultimele 24 de ore, intervalul orar 08:00 (03.04.2022) – 07:00 (04.04.2022), sunt mai mici decât limitele de avertizare/alarmare, stabilite prin OM 1978/2010.

 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.