Membri ai Senatului Universităţii Politehnice Bucureşti susţin că nu au asistat la discuţii cu privire la acordarea titlului de Doctor Honoris Causa Patriarhului Daniel, neavând cunoştinţă despre o decizie în acest sens, dar presedintele forului, Ecaterina Andronescu, spune că hotărârea a fost luată înaintea unui eveniment organizat de universitate în 2013 şi că în zilele următoare va prezenta documentele, scrie Hotnews.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ceremonia de acordare a titlului de Doctor Honoris Causa Patriarhului Daniel, care iniţial era programată să se desfăşoare în Sala Senatului de la Rectoratul universităţii, a fost mutată pe ultima sută de metri la reşedinţa patriarhală. Biroul de presa al Patriarhiei a explicat schimbarea invocand "motive personale".

Conform Hotnews, unii dintre studenţi au cerut explicaţii reprezentanţilor din Senatul UPB, care, la rândul lor, au cerut răspunsuri conducerii forului.

"Sunt membru de 2 ani şi nu am asistat la aşa ceva. Hotărârea e mai veche de atât", a declarat pentru HotNews.ro Daniel Floarea, unul dintre studenţii membri în Senatul UPB.

Întrebat dacă membrii Senatului UPB au fost informaţi cu privire la data luării acestei hotărâri, Daniel Floarea a precizat ca deocamdata nu, dar că preşedinta Senatului UPB Ecaterina Andronescu le-a transmis că o să le prezinte actele respective.


Cătălin Popa, membru în Senatul UPB până în urmă cu câteva săptămâni, a spus şi el că în cei doi ani în care şi-a reprezentat colegii in forul universităţii, nu a luat parte la discuţii pe tema acordării titlului de Doctor Honoris Causa şefului Bisericii Ortodoxe Române.

"În acest interval, nu ţin minte să se fi aprobat sau discutat ceva legat de acordarea titlului Patriarhului Daniel. Am lipsit la ultimele două şedinţe. Dar din câte am auzit de la colegi, nici atunci nu s-a discutat nimic", a explicat Catalin Popa.
    
Fostul ministrul al Educaţiei Ecaterina Andronescu, preşedintele Senatului UPB, a declarat pentru HotNews.ro că va avea o întâlnire cu membrii Senatului în urmatoarele zile şi că va căuta în registrul cu procese verbale datele de înregistrare ale şedinţei în care s-a luat această decizie. 

Ecaterina Andronescu spune că decizia a fost luată în Senatul UPB cu ocazia pregatirii unui eveniment din octombrie 2013, când Politehnica a sărbătorit 195 de ani de la primele cursuri de inginerie din România şi că Patriarhul a refuzat să primească titlul la acea dată.  

"Politehnica, în anul 2013, a aniversat 195 de ani de la înfiinţarea primei scoli de ingineri hotarnici din Bucureşti, din care noi ne revendicăm. Atunci s-a luat o decizie de a acorda titlul de Honoris Causa Regelui Mihai, preşedintelui Academiei Romane prof. Haiduc, guvernatorului Băncii Naţionale dl. Isărescu, şi Patriarhului, în 2013. Patriarhul nu a vrut să îl primească atunci, pentru că a spus «O să stabilesc eu data mai încolo, când o să crească catedrala», asta ne-a spus atunci. Ca urmare ne-a cerut să organizam ceremonia acum. Nu a mai venit la ceremonie, dupa cum ştiţi, la câteva ore dupa ce ne-a anunţat un consilier al domniei sale că programul nu îi permite să vină la ceremonie, ne-a dat un telefon să ne roage să mergem să îi acordăm titlul acolo, ceea ce am şi făcut", a declarat Ecaterina Andronescu.

Ceremonia în care guvernatorul BNR Mugur Isărescu a primit titlul de Doctor Honoris Causa al UPB a avut loc în 18 octombrie 2013. Conform site-ului UPB, regelui Mihai i-a fost acordat titlul în 24 mai 2012, în prezenţa principesei Margareta.
 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.