Deputatul PSD Adrian Alda a depus la Senat un proiect care prevede că cimitirele existente aflate în proprietatea publică a unităţilor administrativ-teritoriale pot fi date, complet sau parţial, în folosinţă gratuită sau în administrare cultelor religioase recunoscute sau a unităţilor de cult ori biserici, la cererea lor, în situaţia în care sunt folosite numai de către membrii respectivului cult religios.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Propunerea legislativă modifică art. 4 din Legea 102/2014 privind cimitirele, crematoriile umane şi serviciile funerare şi completează art. 28 din Legea 489/2006 privind libertatea religioasă şi regimul general al cultelor.

„Cimitirul se poate afla în proprietatea publică sau private a statului sau a unităţilor administrative-teritoriale, în proprietatea private a cultelorr religioase legal recunoscute sau a unităţilor locale de cult/biserici în situaţia cimitirelor confesionale, în proprietatea operatorilor economici, asociaţiilor sau fundaţiilor, precum şi în proprietatea unui alt stat, cu respectarea tratatelor la care România este parte”, potrivit iniţiativei legislative.

De asemenea, „cimitirele existente aflate în proprietatea publică a unităţilor administrativ-teritoriale pot fi date, în tot sau în parte, în folosinţă gratuită sau în administrare cultelor religioase legal recunoscute sau a unităţilor locale de cult/biserici, la cererea acestora, în situaţia în care acestea sunt utilizate doar de către membrii respectivului cult religios, cu respectarea prevederilor art. 5 alin. (2) şi (3) din prezenta lege”, mai arată proiectul deputatului PSD.

Adrian Alda argumentează, în expunerea de motive a propunerii legislative, că „în acest moment toate cimitirelee care aparţin unităţilor administrativ-teritoriale sunt doar în proprietate publică, cee ace limitează excesiv posibilitatea ca acestea să fie încredinţate în administrare sau folosinţa parohiilor”.

Proiectul a fost înregistrat la Senat, prim for sesizat, iar Camera Deputaţilor este decizională.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.