Peste 4.200 de persoane au trimis, prin e-mail, celor mai importanţi lideri ai UE, NATO şi ONU, prezenţi zilele acestea în România, plângeri împotriva jandarmilor, din cauza incidentelor violente din 10 august 2018, anunţă reprezentanţii comunităţii Declic. Cetăţenii le solicită Înaltului Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politică de securitate, Federica Mogherini, şi secretarului general adjunct al ONU, Jean-Pierre Lacroix, retragerea jandarmilor din misiunile externe.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Jandarmii au încălcat ghidul de bune practici pentru forţele de ordine al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), care prevede că dispersarea unei manifestaţii este ultima soluţie a autorităţilor. La protestul din 10 august, jandarmii au intervenit în forţă, au folosit gaze lacrimogene, proiectile cu şrapnel şi tunuri cu apă, fără să ia în calcul că expun mii de oameni de toate vârstele, paşnici, inclusiv copii, bătrâni şi femei însărcinate care îşi exercitau dreptul democratic de a protesta", se arată în scrisoarea trimisă prin e-mail de peste 4.200 de români, la iniţiativa comunităţii Declic.

Scrisoarea comunităţii Declic a fost transmisă către liderii UE, NATO, ONU, OSCE şi Jandarmeria Europeană.

"Doamnă Mogherini, domnilor Lacroix şi Stoltenberg, jandarmii care vă protejează zilele acestea în România sunt aceiaşi care, în 10 august 2018, au lovit şi gazat fără menajamente femei însărcinate, copii şi bătrâni care îşi exercitau paşnic dreptul democratic de a protesta. Nu le permiteţi să aibă onoarea de a vă însoţi şi luaţi în calcul mesajul românilor care v-au scris şi vă solicită retragerea jandarmilor din misiunile nternaţionale de menţinere a păcii", a declarat Roxana Pencea Brădăţan, campaigner Declic.

Mesajele trimise prin e-mail vin după ce peste 80.000 de cetăţeni au semnat petiţia "Jandarmeria e toxică. Cerem ajutorul ONU", în care susţin inclusiv retragerea jandarmilor din misiunile internaţionale NATO, UE, OSCE.

În urma petiţiei iniţiate de comunitatea Declic, Organizaţia Naţiunilor Unite a început o anchetă şi cere explicaţii statului român pentru violenţele de la protestul diasporei. În luna martie este preconizată finalizarea anchetei ONU.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.