Ministrul interimar al Sănătăţii, Cseke Attila, a vorbit despre situaţia de la Spitalul din Târgu Cărbuneşti, care a avut probleme cu instalaţia de oxigen, iar apoi doi pacienţi au fost găsiţi decedaţi, precizând că nu doreşte să indice un vinovat. "Sigur aici poate fi vorba despre o problemă tehnică, poate fi vorba despre o chestiune subiectivă, care înseamnă implicarea vinovăţiei unor persoane. Acest lucru va fi stabilit de către anchetă", a afirmat Cseke.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Cseke Attila a fost întrebat, vineri, într-o conferinţă de presă, cine este de vină pentru situaţia de la Târgu Cărbuneşti. 
 
"Eu nu doresc să specific un vinovat. Sunt posibile mai multe variante de cauzalitate a acestui eveniment nefericit. În mod categoric, având în vedere că, din păcate, avem şi două decese va fi şi o anchetă de altă natură, instituţiile statului abilitate vor face această anchetă. În ceea ce priveşte partea de stocator de oxigen, de asemenea, specialiştii trebuie să ne spună în urma unei anchete ce s-a întâmplat exact acolo şi inclusiv legat de pacienţi. Pot să spun că Planul de intervenţie, de Cod roşu, s-a activat în termeni şi conform procedurilor legale şi toţi pacienţii de la Terapie Intensivă, respectiv de pe alte secţii care aveau nevoie de oxigen şi erau într-o stare mai gravă au fost transferaţi la alte spitale, la Târgu Jiu, la Rovinari şi la Craiova. Trebuie să aşteptăm această anchetă, să vedem ancheta ce stabileşte şi după care putem trage concluzii”, a transmis ministrul. 
 
El a menţionat că nu are capacitatea legală de a găsi un vinovat. 
 
"Ministrul interimar al Sănătăţii nu are capacitatea legală de a găsi vinovat. Nu eu trebuie să stabilesc cine a fost vinovat de această situaţie. Sigur aici poate fi vorba despre o problemă tehnică, poate fi vorba despre o chestiune subiectivă, care înseamnă implicarea vinovăţiei unor persoane. Acest lucru va fi stabilit de către anchetă. Orice fel de afirmaţie a decidenţilor în această clipă este prematură şi nu ar fi nici corect având în vedere că totuşi va fi o anchetă a autorităţilor”, a explicat Cseke Attila.
 
Instalaţia de oxigen de la Spitalul din Târgu Cărbuneşti s-a defectat vineri dimineaţă, pacienţii fiind ventilaţi în ambulanţe. Şeful DSU Raed Arafat a precizat că este vorba despre o defecţiune a stocatorului de oxigen, fiind activat Planul Roşu de Intervenţie, şi că au fost trimise peste 60 de butelii de oxigen.
 
Ministerul Sănătăţii a anunţat că 80-90 de pacienţi cu COVID-19 din unitatea medicală necesită suport de oxigen şi că alţi 15 se aflau la ATI.
 
Două persoane au decedat, deoarece erau în stare gravă, neavând legătură cu incidentul, conform prefectului judeţului Gorj Marcel Iacobescu, care a afirmat că decesele s-au produs în jurul orei 6.30.
 
Managerul Spitalului Târgu Cărbuneşti, Constantin Târziu, a declarat pentru News.ro că cei la ISU care controlează din trei în trei ore concentraţia de oxigen din saloane au spus că aceasta este puţin cam mare, dar nu au descoperit cauza. Târziu a precizat că că unitatea pe care o conduce are senzori de fum, dar nu şi de oxigen.
 
În total, 23 de pacienţi au fost transferaţi la alte spitale, a precizat ISU Gorj.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.