Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiţă, face precizări cu privire la ipoteza ca vaccinarea persoanelor care au fost deja infectate cu virusul SARS-COV-2 să se facă folosind doar o doză de vaccin, el menţionând că la acest moment România vaccinează conform recomandării producătorilor, şi anume cu două doze, atât persoanele cu istoric de COVID-19, cât şi pe cele care nu au fost infectate. Gheorghiţă menţionează că nu este necesară testarea preventivă a celor care se imunizează, înainte de procesul de vaccinare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
"Noi monitorizăm cu mare atenţie toate recomandările de la nivelul ţărilor membre ale UE. (...) În momentul în care vom avea date certificate şi asumate de Agenţia Naţională a Medicamentului şi Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii referitor la faptul o singură doză este suficientă pentru a asigura un nivel imun protector (...) cu siguranţă şi România va adopta aceste măsuri. Până la acel moment recomandarea este cea din rezumatul caracteristicilor produsului, de administrare a două doze chiar la persoanele cu istoric de SARS-CoV-2”, a declarat Gheorghiţă, într-o  conferinţă de presă, marţi.
 
El a precizat că incidenţa reacţiilor adverse la cei care au avut COVID-19 sau nu "a fost similară, fără să se înregistreze un profil de siguranţă diferit la aceste persoane”.
 
Valeriu Gheorghiţă a menţionat că nu este necesară testarea de rutină înainte de vaccinare.
 
"Acest tip de abordare medicală, şi anume testarea de rutină, strict cu scopul de a decide momentul vaccinării, nu este recomandată”, a afirmat Gheorghiţă, el explicând, printre alte argumente, că dacă o persoană este infectată, dar asimptomatică sau dacă este în perioada de incubaţie a bolii, fapt întâmplat pe parcursul studiilor clinice, acest lucru nu a schimbat parcursul bolii.
viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.