Consiliul Naţional al Elevilor (CNE) cere sprijinul, prin scrisori deschise, grupurilor parlamentare din Parlamentul European şi Comisiei Europene pentru rezolvarea problemei transportului pentru elevi, prin respingerea OUG /2019 în Parlamentul naţional. "Vom pune presiune publică pe toţi parlamentarii pentru ca aceştia să respingă proiectul legislativ care va anula orice posibilitate ca elevii să ajungă la şcoală, va face imposibilă şcolarizarea tuturor categoriilor de elevi din România şi va condiţiona acest proces de situaţia lor socio-economică", arată CNE.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Consiliul Naţional al Elevilor a transmis, vineri, scrisori deschise către grupurile parlamentare din Parlamentul European prin care a cerut să se alăture demersului prin care Ordonanţa de urgenţă nr. 51/2019 să fie respinsă de parlamentarii din România. De asemenea, reprezentanţii elevilor au sesizat Comisia Europeană pentru a interveni în rezolvarea problemei privind transportul pentru elevi pe plan naţional care se datorează OUG 51, ordonanţa care a eliminat transportul elevilor din sfera serviciilor de transport public.

"O dată cu aprobarea OUG 51/2019, transportul a fost eliminat din sfera serviciilor publice, fapt care oferă autonomie operatorilor de transport pentru a nu subvenţiona transportul elevilor şi elimină, astfel, orice obligaţie contractuală pentru ca aceştia să îşi asume măsurile necesare pentru a garanta transport echitabil pentru elevi. Această ordonanţă de urgenţă este în contradicţie cu un act normativ superior, anume Regulamentul (CE) nr. 1370/2007 al Parlamentului European şi al Consiliului din 23 octombrie 2007 privind serviciile publice de transport feroviar şi rutier de călători şi de abrogare a Regulamentelor (CEE) nr. 1191/69 şi nr. 1107/70 ale Consiliului", arată CNE, într-un comuniat de presă transmis sâmbătă.

OBESSU (the Organising Bureau of European School Students’ Unions), structura de reprezentare a elevilor la nivel european, a fost sesizată de Consiliul Naţional al Elevilor cu privire la problematica transportului pentru elevi, iar reprezentanţii elevilor la nivel european şi-au arătat interesul pentru acest demers şi susţin public respingerea parlamentară a OUG 51, printr-o scrisoare deschisă, mai arată sursa citată.

Conform sursei citate, reprezentanţii elevilor din România vor încerca să pună presiune pe parlamentari, astfel încât aceştia să respingă OUG 51/2019 şi să nu uite că votul lor trebuie să fie ghidat de valorificarea Educaţiei ca prioritate naţională.

"Vom pune presiune publică pe toţi parlamentarii pentru ca aceştia să respingă proiectul legislativ care va anula orice posibilitate ca elevii să ajungă la şcoală, va face imposibilă şcolarizarea tuturor categoriilor de elevi din România şi va condiţiona acest proces de situaţia lor socio-economică – ne punem încrederea în forul legislativ al ţării pentru a alege în favoarea cetăţenilor", mai scrie în comunicatul CNE.

"Toate grupurile parlamentare europene au fost informate cu privire la ceea ce se întâmplă în România la momentul actual – am cerut sprijin de la toate instituţiile europene pentru a pune presiune pe parlamentarii României. Aceştia trebuie să conştientizeze importanţa votului lor – ei nu au fost aleşi ca reprezentanţi ai cetăţenilor pentru a face jocurile operatorilor de transport, ci pentru a se asigura că statul lucrează pentru cetăţeni. Şi cum altfel ar putea statul să lucreze pentru cetăţean dacă nu prin asigurarea educaţiei incluzive şi pentru garantarea accesului la educaţie, prin servicii sociale, pentru fiecare copil?", a declarat Antonia-Laura Pup, preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor.

Curtea Constituţională a transmis, miercuri, că Legea pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul transportului de persoane este neconstituţională, în ansamblul său.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.