Comisarul pentru drepturile omului al Consiliului Europei Dunja Mijatović a transmis reprezentanţilor USR, ca răspuns la scrisoarea pe care aceştia au adresat-o cu privire la faptele petrecute în „azilele groazei”, că are cunoştinţă despre anchetele desfăşurate de autorităţile române pe acest subiect şi că le va urmări îndeaproape, pentru a se asigura că sunt derulate cu eficienţă şi că vor conduce la tragerea la răspundere a persoanelor responsabile.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Pe 11 iulie, în calitate de membru al Delegaţiei Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, deputatul USR Iulian Bulai i-a adresat o scrisoare către Dunja Mijatović, comisarul pentru drepturile omului al Consiliului Europei, pentru a o informa cu privire la gravele abuzuri petrecute în centre sociale din România sub privirea complice a autorităţilor.

„Comisarul pentru drepturile omului a răspuns scrisorii mele şi m-a asigurat că va urmări îndeaproape anchetele privind azilele groazei, pentru a se asigura că, în final, cei vinovaţi sunt traşi la răspundere. Ceea ce vor, de altfel, toţi românii. Investigarea faptelor este acum în sarcina autorităţilor. Dar problemele privind îngrijirea vârstnicilor şi persoanelor cu dizabilităţi nu se vor rezolva odată cu verdictul judecătorilor în acest caz. Institutiţiile de protecţie socială trebuie să-şi îmbunătăţească modul de lucru. Societatea civilă trebuie implicată.  E nevoie de o schimbare profundă a sistemului”, a afirmat Iulian Bulai, conform comunicatului de presă al USR.

Comisarul pentru drepturile omului are cunoştinţă despre realitatea din România cu privire la modul în care sunt îngrijiţi vârstnicii şi persoanele cu dizabilităţi. În 2019, după ce a vizitat mai multe instituţii rezidenţiale din ţara noastră, Dunja Mijatović a atras atenţia că România trebuie să lucreze pentru integrarea reală în comunitate a vârstnicilor şi persoanelor cu dizabilităţi. În 2021, ea a atras atenţia autorităţilor române că lucrurile nu merg în direcţia bună, constatând, printre altele, lipsa de transparenţă şi lipsa de colaborare cu societatea civilă.

USR reaminteşte că, după dezvăluirile privind tragediile petrecute în azilele groazei, partidula sesizat şi Comisia Europeană şi a solicitat activarea mecanismelor Uniunii Europene care ar putea impune respectarea drepturilor omului, dar şi respectarea drepturilor persoanelor cu dizabilităţi.

De asemenea, USR a solicitat preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului României convocarea unei sesiuni extraordinare şi înfiinţarea unei comisii de anchetă parlamentară, astfel încât, în paralel cu anchetele penale, parlamentarii să analizeze cauzele ce au dus la apariţia acestor abuzuri îngrozitoare şi să stabilească ce modificări legislative se impun pentru ca „grozăvii precum cele din azilele din Ilfov să nu mai fie posibile în România”.

PSD şi PNL au ignorat solicitările USR pentru că vor să ascundă mizeria sub preş, mai indică sursa  citată.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.