Comandantul de navă român Bogdan Rusu, care a salvat patru marinari aflaţi în pericol pe un velier în Golful Mexic, în timpul furtunii tropicale Sally, după ce US Coast Guard abandonase salvarea acestora din cauza vremii nefavorabile, a fost decorat de preşedintele Klaus Iohannis cu Ordinul "Virtutea Maritimă” în grad de Cavaler, cu însemn pentru civili. Distincţia i-a fost oferită pentru "profesionalismul şi curajul manifestate în cadrul operaţiunii solitare de salvare".

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a semnat, marţi, decretul de decorare a lui Rusu Bogdan, comandant de navă.

"Astfel, în semn de apreciere pentru profesionalismul şi curajul manifestate în cadrul operaţiunii solitare de salvare a patru marinari aflaţi pe un velier în Golful Mexic, în timpul furtunii tropicale Sally, precum şi pentru înalta sa ţinută morală, Preşedintele Klaus Iohannis a conferit Ordinul „Virtutea Maritimă” în grad de Cavaler, cu însemn pentru civili, domnului Rusu Bogdan, comandant de navă", a transmis Administraţia Prezidenţială.

Ambasadorul maritim IMO Ovidiu Cupşa declara că, în 13 septembrie, nava “Cosco Malaysia” la comanda căreia se afla comandantul de cursă lungă român Bogdan Rusu a salvat patru marinari aflaţi pe un velier în Golful Mexic.

Evenimentul a avut loc la aproximativ 68 de mile vest de Clearwater, în jurul orei 11 dimineaţa (local GMT), în timpul furtunii tropicale Sally.
 
"Cei 4 marinari ai velierului „Yes Dear” erau în mare pericol după ce nava lor a luat apă, iar US Coast Guard a abandonat salvarea cu un elicopter HH – 60 Jayhawk din cauza vremii nefavorabile. Nava „Cosco Malaysia”, înregistrată în Hong Kong, sub conducerea comandantului Bogdan Rusu, a înfruntat uraganul şi a lansat o acţiune de salvare a celor 4 marinari, debarcându-i apoi în siguranţă în portul Tampa Bay”, declara Ovidiu Cupşa. 
 
El preciza că US Coast Guard a mulţumit comandantului navei pentru curajul şi efortul echipajului, preşedintele Grupului de Căutare şi Salvare, Benjamin Strong, afirmând că “salvarea unei vieţi pe mare este o provocare, salvarea a patru vieţi într-o furtună tropicală este un lucru extraordinar”.
 
Cupşa menţiona că Bogdan Rusu merită propus pentru premiul “Bravery at Sea”, conferit de Secretariatul General al Organizaţiei Maritime Internaţionale (IMO), pentru acte de bravură pe mare.
 
El este membru al Asociaţiei Comandanţilor de Navă din România.
viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.