Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice (COPAC) solicită crearea unui cadru legal care să permită demiterea şi ridicarea licenţei de liberă practică pentru personalul medical care se comportă ”iresponsabil, lipsit de empatie şi etică”, afirmând că în multe din spitalele din România pacienţii sunt umiliţi, ignoraţi sau puşi pe drumuri. ”Nepăsarea profesioniştilor din sănătate şi a autorităţilor locale devine o obişnuinţă, fiecare găseşte motive pentru a nu-şi asuma nimic. Lipsa personalului şi a echipamentelor a devenit o scuză general valabilă, iar umanitatea tinde să dispară”, afirmă reprezentanţii acesteia.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România se declară, într-un comunicat de presă transmis marţi, revoltată de modul repetat în care pacienţii români sunt umiliţi în sistemul de sănătate.

”Este absolut incredibil ca o femeie însărcinată în luna a noua să nu fi fost nici măcar consultată şi lăsată să plece fără ca nimeni din personal să nu se fi preocupat de riscurile la care este expusă dacă pleacă. Cazurile de la Urziceni sunt doar exemplele mediatizate, însă pacienţii sunt trataţi identic sau mai rău în multe din spitalele din România, sunt ignoraţi, plimbaţi din spital în spital, iar responsabilitatea nu şi-o asumă nimeni. Nepăsarea profesioniştilor din sănătate şi a autorităţilor locale devine o obişnuinţă, fiecare găseşte motive pentru a nu-şi asuma nimic. Lipsa personalului şi a echipamentelor a devenit o scuză general valabilă, iar umanitatea tinde să dispară”, afirmă reprezentanţii acesteia.

Potrivit sursei citate, ”astfel de persoane nu au ce căuta în sistemul de sănătate”.

”Ani de zile, ne-am ascuns după sintagma «Nu putem inchide un spital pentru ca mor oameni!». Vedem că oamenii mor sau nasc în stradă şi dacă există unitatea medicală şi nu există niciun pic de omenie din partea personalului medical. În acest context, COPAC solicită Guvernului României să ia în al 12-lea ceas măsuri reale de pedepsire a vinovaţilor şi de prevenire a altor asemenea cazuri, prin crearea unui cadru legal care să permită în regim de urgenţă demiterea şi ridicarea licenţei de liberă practică pentru personalul medical care se comportă atât de iresponsabil, lipsit de empatie şi etică”, arată reprezentanţii Coaliţiei.

Afirmaţiile vin după ce o femeie nu a fost primită să nască în Spitalul Municipal din Urziceni.

Pacienta, în vârstă de 24 de ani, mamă a altor doi copii, s-a prezentat la spital luni, la ora 05.00 şi, motivând că nu există pentru Obstetrică – Ginecologie medic de gardă, a fost chemată o Ambulanţă pentru a o transporta la alt spital. Un medic chirurg trebuia, însă, să supravegheze acordarea îngrijirii medicale femeii, dar, din verificări, reiese că nici măcar nu a fost însoţită până la ambulanţă. Femeia a născut pe trotuar, în faţa spitalului, asistată de echipajul de pe ambulanţă. 
 
Primarul din Urziceni, Constantin Sava, a afirmat că femeia care a născut pe stradă după ce nu a fost primită în spitalul din localitate ”are un handicap, mă rog, Doamne fereşte, e surdomută sau ceva de genul ăsta, dar asta contează mai puţin, sau că e de etnie rromă”.
 
Pe de altă parte, poliţiştii din Ialomiţa au deschis o anchetă, după ce un bărbat de 32 de ani a murit la domiciliul său, la scurt timp după ce fusese consultat şi tratat în spitalul din Urziceni.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.