Premierul Dacian Cioloş a declarat, joi, la o întâlnire cu fermieri din sectorul vegetal, că vrea să găsească mijloacele prin care vânzarea de terenuri să se facă în aşa fel încât să fie favorizate comunităţile locale în utilizarea lor, precizând că deja s-a format un grup de lucru în acest sens.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Eu am cerut deja, e un grup de lucru inclusiv cu colaboratori de-ai mei de la Cancelarie, cu Ministerul de Finanţe, cu câţiva experţi din mediul economic din România, care cunosc situaţia şi vreau să găsim toate mijloacele prin care vânzarea de terenuri să se facă în aşa fel încât să fie favorizate comunităţile locale în utilizarea terenurilor”, a declarat premierul Dacian Cioloş, la Afumaţi.

El a subliniat că este terenul agricol este un bun care se comercializează după reguli europene, dar este şi un patrimoniu naţional, adăugând că îşi doreşte să vină cu un cadru mult mai clar şi mai restrictiv în ceea ce priveşte comercializarea terenurilor.

Evenimente

30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield

„Aşa cum fac şi alte state membre, respectând regulamentele europene, introduc reguli prin care să se asigure că de această resursă, care este şi un patrimoniu, beneficiază în primul rând comunităţiile locale şi beneficiază în primul rând fermele familiale fermele familiale, pentru că despre asta e vorba şi acesta e obiectivul nostru. (...) Vreau să venim cu un cadru mult mai clar şi mai restrictiv în ceea ce priveşte comercializarea terenurilor, restrictiv pentru cei care vor să facă speculă cu terenul agricol, şi condiţii mult mai favorabile pentru cei care vor să îl folosească pentru dezvoltare locală, la nivelul comunităţilor”, arătat Cioloş.

Ministerul Agriculturii anunţa la finalul lunii iunie că vrea să înăsprească regulile pe care trebuie să le îndeplinească străinii pentru a cumpăra terenuri agricole în România, însă va ţine cont şi de regulile comunitare pentur a nu risca intrarea într-o procedură de infringement, precum Bulgaria.

O altă condiţie care se poate pune la vânzarea de teren agricol către străini este asigurarea securităţii alimentare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.