Premierul Dacian Cioloş a anunţat că, vineri sau sâmbătă, va fi publicat un ordin de ministru prin care producătorii de biocide vor fi obligaţi să prezinte câte două rezultate de analiză de la laboratoare acreditate pentru a evita situaţia în care producătorii aduc doar un certificat de la propriul laborator.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Azi sau mâine va fi publicat Ordinul 10 modificat prin care producătorii de biocide să vină cu un al doilea rezultat de analiză dintr-un laborator acreditat”, a declarat Dacian Cioloş, vineri, la finele unei şedinţe pe care a avut-o cu conducerea Ministerului Sănătăţii.

Cioloş a precizat că modificarea procedurii de certificare a calităţii biocidelor furnizate către spitale este necesară pentru ca firmele producătoare să nu prezinte analize făcute în laboratorul propriu, chiar dacă acesta este deja acreditat.

Scandalul Hexi Pharma a izbucnit după ce Gazeta Sporturilor şi jurnalistul Cătălin Tolontan au dezvăluit, bazându-se pe declaraţiile şi pe documentele furnizate de foşti angajaţi ai firmei, că dezinfectanţii furnizaţi de aceasta spitalelor au concentraţii mai mici decât cele înscrise pe etichetă. De asemenea, jurnaliştii au relatat că patronul firmei, Dan Condrea, este acţionar la o firmă care asigură servicii de curăţenie în spitale, aceasta având acelaşi administrator ca şi Unilab, laboratorul unde  ar trebui să fie verificată calitatea dezinfectanţilor. 

În urma acestui scandal, în 8 mai, ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş Cadariu, a demisionat. Potrivit Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, în continuarea cercetărilor în dosarul "Dezinfectanţii utilizaţi în spitale”, procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică au dispus, prin ordonanţă, efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de S.C. HEXI PHARMA CO S.R.L. pentru participaţie improprie la infracţiunea de zădărnicire a combaterii bolilor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.