Preşedinta Georgiei, Salome Zurabişvili, a anunţat sâmbătă că a respins prin veto legea privind "influenţa străină", aprobată săptămâna aceasta de parlamentul de la Tbilisi, în ciuda unui amplu protest al opoziţiei, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Legea respectivă impune organizaţiilor care primesc peste 20% din finanţare din străinătate să se înregistreze ca "agenţi de influenţă străină", în conformitate cu o lege similară din Rusia.

Acest veto era aşteptat, dar Parlamentul are încă posibilitatea de a-l anula prin votarea din nou a textului.

Evenimente

25 iunie - Medika TV - Maratonul sănătății dentare. Parteneri: Maxilomed, Regina Maria Dental Clinics
27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a)

Opoziţia georgiană şi ţările occidentale văd în această lege riscul unui derapaj autoritar. Uniunea Europeană a avertizat că ea ar constitui un obstacol în calea aderării la UE pentru Georgia, ţară candidată din 2022, argumente reluate de Salomé Zurabişvili.

"Astăzi am respins prin veto legea rusă. Această lege este rusească în esenţă şi spirit", a declarat ea în cadrul unui briefing de presă, citată de agenţia de presă rusă TASS. "Contrazice Constituţia noastră şi toate standardele europene şi, prin urmare, reprezintă un obstacol pe drumul nostru european", a adăugat ea. "Această lege trebuie să fie abrogată".

Partidul de guvernământ susţine că această lege este necesară pentru a îmbunătăţi transparenţa finanţării ONG-urilor şi pentru a proteja ţara de interferenţe externe.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.