Premierul Dacian Cioloş şi-a motivat decizia de înlocuire a ministrului Educaţiei, Adrian Curaj, prin faptul că şi-ar fi dorit o activitate "mai accelerată" a pregătirii intrării în atribuţii a Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) şi a întregului proces de clarificare a situaţiei plagiatelor.
Dacian Cioloş a spus că îşi doreşte "mai multă consistenţă" pe partea de învăţământ preuniversitar.
”La Ministerul Educaţiei, şi acolo lucrurile au progresat chiar foarte bine, mai ales pe partea de cercetare şi pe partea de învăţământ universitar s-au întâmplat multe lucruri bune, îmi doresc mai multă consistenţă pe partea de învăţământ preuniversitar. Mi-aş fi dorit o activitate mai accelerată a pregătirii intrării în funcţie a CNATDCU şi a întregului proces de clarificare a situaţiei cu plagiatele pentru că, dincolo de persoane, atâta vreme căt planează suspiciuni asupra sistemului doctoral ne afectează din punct de vedere al credibilităţii în general”, a explicat şeful Executivului.
Premierul Dacian Cioloş a anunţat, marţi, înlocuirea a patru miniştri: Adrian Curaj (Educaţie), Marius Bostan (Comunicaţii), Dan Stoenescu (Românii de Pretutindeni) şi Dan Costescu (Transporturi).
Propunerea premierului, transmisă preşedintelui Klaus Iohannis, este ca portofoliul Educaţiei să fie preluat de rectorul Universităţii Bucureşti, Mircea Dumitru.
Noua componenţă a Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare a fost aprobată de Adrian Curaj în 10 iunie, noul şef al instituţiei fiind academicianul Viorel Barbu, fost membru al comisiei care în 2012 a decis că Victor Ponta a plagiat în lucrarea sa de doctorat.
În 30 iunie, Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) a stabilit că Victor Ponta a plagiat în lucrarea de doctorat şi a dispus retragerea titlului de doctor acordat fostului premier.
Tot atunci, Viorel Barbu a anunţat că CNATDCU mai are în lucru zece dosare de posibil plagiat, vizându-i, printre alţii, pe ministrul de Interne, Petre Tobă, pe fostul vicepremier Gabriel Oprea, pe primarii Robert Negoiţă şi Florentin Pandele şi pe procurorul Bogdan Licu. El a mai spus că va fi făcută o analiză a şcolilor doctorale şi vor fi propuse măsuri stricte pentru conducătorii de doctorat care au "asemenea accidente".

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.