Câteva mii de persoane, majoritatea tineri, au participat, joi seară, în Piaţa Mare din municipiul Sibiu, la deschiderea celei de-a cincea ediţii a Întâlnirii Internaţionale a Tinerilor Ortodocşi – ITO 2018. Evenimentul reuneşte peste trei mii de delegaţi din ţară şi străinătate, sute de voluntari, dar şi oficiali din mai multe ţări. În deschiderea evenimentului, Patriarhul Daniel le-a vorbit tinerilor despre untate, credinţă şi neam - temele întâlnirii - şi i-a invitat la Bucureşti la sfinţirea Catedralei Mântuirii Neamului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Deschiderea oficială a ITO 2018 a avut loc, joi seară, în Piaţa Mare din municpiul Sibiu şi a reunit, pe lângă cei peste trei mii de delegaţi, voluntari, sibieni şi oficialităţi.

Evenimentul, care se desfăşoară sub tema ”Unitate. Credinţă. Neam”, a fost deschis de către Patriarhul Daniel şi Laurenţiu Streza, Mitropolitul Ardealului.

”Este deosebit de semnificativ faptul că, în Biserica Ortodoxă Română, aceste adunări internaţionale ale tinerilor creştini ortodocşi se desfăşoară în comuniune de credinţă, de rugăciune şi cântare, de dialog şi prietenie, la începutul noului An Bisericesc, care ne cheamă la sfinţirea timpului vieţii pământeşti ca timp al mântuirii. (…) Dragi tineri creştini ortodocşi din România şi din alte ţări, voi sunteţi apostoli sau misionari ai libertăţii şi ai unităţii etnice sau naţionale, dar şi ai comuniunii între etnii şi ai cooperării între popoare, când cultivaţi iubirea generoasă în familie, în prietenie, în parohie, în eparhie, în societate şi în toate întrunirile ortodoxe naţionale şi internaţionale. Ne rugăm lui Dumnezeu să vă binecuvinteze pe toţi, să folosiţi timpul şederii voastre la Sibiu ca fiind un timp de cultivare a credinţei, a dialogului, a prieteniei şi a unităţii creştine ortodoxe, spre slava Preasfintei Treimi, binele Bisericii şi bucuria voastră a tuturor! Vă invităm pe toţi la Bucureşti, anul acesta, în 25 noiembrie, pentru a fi prezenţi la sfinţirea Catedralei Naţionale!”, le-a spus Patriarhul Daniel miilor de tineri care s-au aflat în centrul Sibiului.

La rândul său, Mitropolitul Ardealului a vorbit despre eroii români cunoscuţi şi necunoscuţi care „au apărat nu numai integritatea teritorială a ţării, dar şi integritatea spirituală şi valorile morale ale poporului român, care a traversat întunericul istoriei sale zbuciumate prin lumina credinţei”.

”Amintirea lor ne cheamă să nu despărţim darul libertăţii de darul credinţei şi al demnităţii morale a vieţii, pentru că viitorul copiilor noştri nu poate exista fără morală, fără credinţă şi fără amintirea trecutului de jertfă al înaintaşilor noştri. (...) Indiferent de graniţele pe care vicisitudinile istoriei le-au ridicat între provinciile noastre, românii şi-au păstrat cu jertfelnicie unitatea şi identitatea de neam, având aceeaşi credinţă şi vorbind aceeaşi limbă”, a spus Laurenţiu Streza.

Acesta a transmis că ar fi bine „să ne vindecăm de vrajbă şi dezbinare, de egoism şi indiferenţă, să ne apăram credinţa şi valorile morale, educaţia sănătoasă, limba română curată şi adevărata cultură a sufletului românesc”.

După deschidere, delegaţiile au defilat prin centrul oraşului şi s-au prezentat.

La evenimentul care se desfăşoară până duminică participă delegaţi din întreaga ţară, dar şi din Republica Moldova, Grecia, Bulgaria, Ungaria, Serbia, Cipru, Germania, Franţa, Belgia, Italia, Spania, Portugalia, Marea Britanie, Statele Unite ale Americii, Canada, Turcia şi India.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.