Aproape 400 de câini şi 200 de pisici sunt crescuţi în două adăposturi improvizate din comuna Cernăteşti, judeţul Buzău, iar oamenii care locuiesc în zonă se plâng de mirosul greu de suportat şi de zgomotul făcut de animale. Prefectul şi reprezentanţi ai Poliţiei, Gărzii de Mediu, DSP şi DSVSA au mers, joi, în comună, în urma reclamaţiilor primite de la localnici, iar proprietarii adăposturilor au termen trei luni pentru a muta animalele departe de locuinţe.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Prefectul judeţului Buzău, Carmen Ichim, reprezentanţi ai Poliţiei, Gărzii de Mediu, Direcţiei de Sănătate Publică şi Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor au mers la Cernăteşti, în urma reclamaţiilor primite de la oameni. La discuţiile desfăşurate la sediul primăriei din Cernăteşti au fost invitate şi cele două femei care cresc câini şi pisici.

Ele au spus că au aproape 400 de câini şi 200 de pisici, neputând face dovada respectării condiţiilor legale pentru respectarea normelor de protecţie a mediului sau ale siguranţei animalelor.

Autorităţile au mers să vadă cele două adăposturi improvizate şi prefectul le-a spus celor două femei că animalele trebuie crescute la o distanţă de minim 100 de metri de zonele de locuit astfel încât zgomotul şi mirosul dejecţiilor să nu îi afecteze pe ceilalţi locuitori, aşa cum se întâmplă în prezent.

"Am constatat că nu se respectă niciun fel de normă legală, nici din punctul de vedere al sănătăţii populaţiei, nici din punct de vedere sanitar- veterinar şi nici din punctul de vedere al protecţiei mediului. Cele patru instituţii - IPJ, GNM, DSP şi DSVSA - vor trebui să aplice prevederile legale cu termen clar scadent astfel încât să intre în legalitate. Am discutat cu cele două doamne proprietare ale aşa-ziselor adăposturi, şi-au luat angajamentul că se vor muta, dar aceste adăposturi nu pot nicicum să rămână funcţionale în mijlocul caselor de locuit. Nu mi-a fost permis accesul, e clar că au ceva de ascuns şi nu am putut forţa lucrurile pentru că este vorba de o casă de locuit şi nu pot intra într-o casă personală", a spus prefectul Carmen Ichim.

Vecinii au spus că în ciuda reclamaţiilor depuse de-a lungul timpului nu s-a luat nicio măsură.

"Este o gălăgie infernală, un miros greu de suportat, nu putem dormi noaptea. Am făcut sesizări şi în 2017, toată lumea ne dă dreptate, dar nu se ia nicio măsură. Vin, constată şi pleacă. Li se dau amenzi, dar ei le contestă sau le plătesc şi rămân în continuare aici. Nu se poate aşa ceva. Nu se poate trăi în halul ăsta", a declarat unul dintre vecini.

Potrivit prefectului Carmen Ichim, situaţia de la Cernăteşţi nu a putut fi rezolvată de atâta timp din cauza legislaţiei care nu prevede un număr maxim de animale ce pot fi crescute în gospodării, legislaţie care ar trebui schimbată şi pentru care Prefectura Buzău va face toate demersurile necesare.

"Nici legislaţia sanitar-veterinară, nici cea care reglementează normele de convieţuire socială nu prevăd norme clare despre câte capete de animale ai voie să deţii în gospodărie, astfel încât să nu produci disconfort. Din păcate, s-a ajuns aici. Se impune o modificare a actului normativ şi vom transmite obiecţiile noastre Ministerului Sănătăţii", a spus prefectul Carmen Ichim.

Până atunci, au fost dispuse sancţiuni celor două crescătoare de câini şi pisici, care au un termen de trei luni pentru intrarea în legalitate, respectiv găsirea unor noi spaţii pentru a creşte animalele, departe de zona de locuit. Dacă măsurile impuse joi nu vor fi respectate, peste trei luni autorităţile vor putea trece la evacuarea animalelor din cele două adăposturi improvizate.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.