Numărul dosarelor electronice de sănătate iniţiate a crescut, în jumătate de an, de la aproximativ şase milioane la peste 10,5 milioane, la sistemul informatic sunt conectate peste 10.200 de cabinete de medicină de familie şi 374 de spitale, iar peste 23.000 de medici au contribuit cu informaţii despre pacienţi, a declarat, miercuri, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Marian Burcea.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

“La ora actuală, peste 99% din serviciile medicale acordate asiguraţilor se validează electronic. După introducerea obligativităţii utilizării dosarului electronic de sănătate (DES), în urmă cu jumătate de an, numărul dosarelor electronice de sănătate iniţiate a crescut de la aproximativ 6 milioane la peste 10,5 milioane. Similar a crescut şi numărul instituţiilor medicale conectate la DES, ajungând astăzi la peste 11.200”, a spus preşedintele CNAS, la Simpozionul “e-Health  Dosarul Electronic de Sănătate”.

Marian Burcea a precizat că, în aceeaşi perioadă, s-au transmis şi stocat în sistemul DES peste 135 de milioane de documente medicale şi s-au înregistrat peste 60.000 de consultări ale sumarului de urgenţă.

“Peste 23.000 de medici au contribuit cu informaţii la dosarele electronice de sănătate", a mai spus preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.

Marian Burcea a precizat că în continuare este contestată obligativitatea constituirii DES şi a transmiterii datelor medicale către acest sistem informatic.

“Din punctul de vedere al CNAS, dacă dosarele electronice nu vor fi complete, acest sistem informatic nu îşi va atinge scopul nici pentru pacient, nici pentru medicii curanţi, dar nici pentru acurateţea informaţiilor depersonalizate extrase din DES, care vor sta, în viitor, la definirea politicilor de sănătate. Ar fi ca şi cum, de exemplu, într-o foaie de observaţie a unui pacient dintr-un spital s-ar consemna doar o parte din medicaţia administrată pacientului sau nu s-ar menţiona operaţia efectuată pe parcursul internării", a adăugat Burcea. 

Preşedintele CNAS a arătat că înţelege preocuparea unor asociaţii de pacienţi privind confidenţialitatea datelor, dar îi asigură că acest sistem informatic este bine securizat.

"Ca orice instrument electronic, şi DES este perfectibil, iar Casa Naţională de Asigurări de Sănătate îşi doreste un dosar electronic de sănătate care să răspundă cât mai bine imperativului creşterii calităţii actului medical, în beneficiul pacientului, fără să aducă deservicii pe alte planuri. Doresc să îi asigur încă o dată, cu această ocazie, pe cei care au temeri că datele lor medicale nu ar fi în siguranţă în sistemul DES, că acest sistem informatic este construit cu respectarea celor mai înalte standarde de securitate din domeniu”, a spus Burcea. 

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate are o platformă informatică ce include patru componente: sistemul informatic unic integrat (SIUI), prescripţia electronică (SIPE), cardul naţional de sănătate (CEAS) şi dosarul electronic de sănătate (DES).

Dosarul Electronic de Sănătate conţine informaţii medicale despre pacient, colectate la nivel naţional de la toţi furnizorii de servicii medicale cu care pacientul a intrat în contact. Iniţializarea dosarului electronic de sănătate se realizează de către orice medic care deţine semnătură electronică extinsă. La iniţializarea unui dosar se încarcă din Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) istoricul medical al pacientului începând cu anul 2010, din care funcţionează acest sistem centralizat.

Proiectul Dosarului Electronic de Sănătate a fost pus în funcţiune în 2014, cu o investiţie de 81,7 milioane de lei, din care 81,62 la sută s-au rambursat din Fondul European de Dezvoltare Regională. Dosarul Electronic de Sănătate a devenit obligatoriu în urmă cu aproximativ şase luni.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.