Ministrul Muncii, Marius Budăi, afirmă, vineri, că Executivul are ”bune intenţii în ceea ce priveşte solicitările angajaţilor din Educaţie, dar şi din alte domenii de activitate” şi precizează că OUG pentru aducerea salariilor la nivelul grilei din 2022 a fost adoptată.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE: Ministerul Muncii a transmis, vineri, printr-un comunicat de presă, că salariile din administraţia publică cresc, de la 1 iunie, la nivelul stabilit pentru anul 2022 prin legea salarizării unitare în sectorul public. 

”Executivul a aprobat un proiect de ordonanţă de urgenţă care completează Articolul I din O.U.G. nr.168/2022 privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative. Astfel, începând cu data de 1 iunie 2023, salariile de bază ale personalului care ocupă funcţiile prevăzute la Anexa nr. VIII - Familia ocupaţională de funcţii bugetare "ADMINISTRAŢIE" din Legea-cadru nr.153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările şi completările ulterioare, se stabilesc la nivelul salariilor de bază prevăzute de această lege pentru anul 2022”, anunţă MInisterul Muncii. 

Potrivit sursei citate, având în vedere constrângerile fiscal-bugetare din anul 2023, s-a optat într-o primă fază pentru stabilirea salariilor de bază prevăzute de lege la nivelul anului 2022 pentru personalul încadrat conform Anexei nr.VIII la Legea-cadru, deoarece categoriile de personal prevăzute în această anexă se regăsesc în toate domeniile de activitate bugetară, de exemplu TESA din sănătate şi personalul nedidactic din învăţământ.

”Prin urmare, de prevederile acestei ordonanţe de urgenţă a Guvernului beneficiază şi celelalte domenii de activitate bugetară, având în vedere că personalul încadrat pe funcţii comune, cât şi pe cele din alte unităţi de subordonare centrală şi locală au salarizarea reglementată în această anexă. Măsura era necesară pentru evitarea apariţiei unor noi dezechilibre în sectorul bugetar, în contextul elaborării unei noi legi a salarizării, prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, act normativ care vizează eliminarea inechităţilor şi instituirea unui sistem de stimulare a performanţei”, a mai transmis ministerul. 

ŞTIRE INIŢIALĂ: ”Avem bune intenţii în ceea ce priveşte solicitările angajaţilor din Educaţie, dar şi din alte domenii de activitate! Dovadă stă faptul că, la propunerea Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale, Guvernul a adoptat astăzi Ordonanţa de Urgenţă prin care salariile pentru funcţiile comune din administraţie, prevăzute în Anexa VIII a Legii Salarizării 153/2017, se aduc la nivelul prevăzut în grila aferentă anului 2022”, a scris, vineri, pe Facebook, Marius Budăi.

Cu o zi în urmă acesta anunţa că, în urma discuţiilor purtate cu sindicatele din Educaţie, instituţia pe care o conduce a pregătit un proiect de ordonanţă de urgenţă prin care salariile pentru funcţiile comune din administraţie sunt aduse la nivelul prevăzut în grila aferentă anului 2022.

”Ca urmare a discuţiilor purtate cu sindicatele din Educaţie, Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale a pregătit un proiect de ordonanţă de urgenţă a Guvernului prin care salariile pentru funcţiile comune din administraţie, prevăzute în Anexa VIII a Legii Salarizării 153/2017, se aduc la nivelul prevăzut în grila aferentă anului 2022”, a scris Marius Budăi, miercuri pe Facebook.

El a adăugat că ”suntem deschişi la dialog, suntem dispuşi să luăm măsuri, acolo unde se poate, pe termen scurt, urmând a acorda Educaţiei statut prioritar, atunci când vom întocmi proiectul de modificare a legii salarizării unitare”.

Preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) Simion Hăncescu a declarat, marţi, că nu este exclusă o prelungire a grevei pe mai multe săptămâni, dacă Guvernul vine cu propuneri ca cele de până acum.

Joi, sindicaliştii au precizt că propunerile Guvernului sunt jignitoare şi au anunţat că greva va continua.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.