Vicepremierul Costin Borc spune că "drama" în România este că în momentul în care vrei să ai un doctorat te gândeşti că îţi este ruşine să fii în acelaşi grup cu atâţia plagiatori, iar ruşinea de a fi asociat unui asemenea grup face ca oamenii care vor să urmeze o carieră academică să plece în străinătate,

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Spunea cineva că în Israel sunt cei mai mulţi oameni cu doctorate. Şi noi avem oameni cu doctorate! Însă marea noastră problemă  este că avem multe doctorate plagiate. Şi atunci, drama este că, în momentul în care vrei să ai un doctorat, te gândeşti că îţi este ruşine să fii în acelaşi grup cu atâţia plagiatori şi ruşinea de a fi asociat unui asemenea grup face ca oamenii care vor să urmeze o carieră academică să plece în străinătate, să aibă un doctorat curat, să lucreze la o universitate bună şi să fie recunoscuţi pentru cercetarea pe care o fac. E o realitate şi trebuie să o conştientizăm”, a declarat Costin Borc.

El a mai spus că se vorbeşte fost prim-ministru, fost ministru care au plagiat, dar nu şi despre coordonatorii de doctorat.

"Vorbim de domnul X şi domnul Y fost prim ministru, fost ministru, dar nu vorbim de conducătorii de doctorat, nu vorbim de facultăţi, nu vorbim de universităţi. Haideţi să ne uităm şi acolo!", a spus Borc la conferinţa internaţională Innoteque, organizată cu scopul de a iniţia o platformă de comunicare şi colaborare pentru dezvoltarea ecosistemului de inovare în România.

Fostul ministru al Educaţiei Adrian Curaj a spus, la acelaşi eveniment, că ştie că sunt probleme cu doctoratele în România, dar că sunt şi români cu doctorate obţinute în ţară care au posturi poziţii bune în alte state.

"Sunt convins că sunt probleme cu doctoratele în România. Dar uitaţi-vă la diaspora foarte mare pe care o avem în SUA, de exemplu. M-am întâlnit cu câţiva care au o poziţie foarte bună în laboratoare de cercetare, în Universităţi din SUA. Majoritatea au obţinut doctoratul în România. Ce menţionăm aici despre doctoratele plagiate sunt doar excepţii”, a spus Adrian Curaj.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.