Blocul Naţional Sindical a transmis, vineri, că, în ciuda mult clamatei creşteri economice, ”copiii României sunt din ce în ce mai mult expuşi riscului de sărăcie şi excluziune socială, iar acest proces va fi accelerat de măsurile lipsite de responsabilitate şi de empatie ale actualului Guvern”. Sindicaliştii afirmă că proiectul de OUG transmis de către Ministerul Muncii ”propune nici mai mult, nici mai puţin decât reducerea alocaţiilor”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”În ciuda mult clamatei creşteri economice copiii României sunt din ce în ce mai mult expuşi riscului de sărăcie şi excluziune socială, iar acest proces va fi accelerat de măsurile lipsite de responsabilitate şi de empatie ale actualului Guvern”, a transmis, vineri, BNS, într-un comunicat de presă.

Potrivit sindicaliştilor, în 2019, rata riscului de sărăcie şi excluziune socială în rândul populaţiei sub 16% era de 34,6%, cea mai mare din Europa.

Evenimente

30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

”2020 nu a adus doar un risc imens la adresa sănătăţii populaţiei ci şi o creştere a riscului de sărăcie în rândul copiilor, acest indicator a crescut în 2020 la 36,1%. După ce timp de 4 ani, în perioada 2016 – 219 se reuşise menţinerea unui ritm de reducere constantă a sărăciei în rândul copiilor, în 2020 acest trend a fost din nou inversat.  Rata riscului de sărăcie şi excluziune socială în rândul copiilor are o strânsă legătură cu rata abandonului şcolar. Şi la acest capitol România e ruşinea Europei şi în cazul acestui indicator înregistrându-se o creştere în 2020 fata de 2019”, a mai transmis BNS.

Potrivit sindicaliştilor, ”performanţele economice şi sociale ale unei generaţii se construiesc încă din copilărie, starea de sănătate, participarea în procesul educaţional dar şi nivelul de trai al familiei sunt definitorii”.

”Prin politicile promovate în acest moment Guvernul nu face decât să accentueze irosirea unor generaţii. Pentru 2,2 mld lei/an, adică aprox 400 milioane de euro, mai puţin decât îşi asumă Guvernul Romaniei să aloce prin PNRR pentru 12 km de linie de metrou pentru Bucureşti şi Cluj (cele mai bogate oraşe din România dar cu mare importanţă politică) si mult mai puţin faţă de cât România îşi propune să investească prin PNRR în cloud guvernamental. Digitalizare şi cloud guvernamental nu au sens pentru o populaţie sărăcită şi fără educaţie”, au mai transmis sindicaliştii.

Aceştia anunţă că Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale a transmis un proiect de OUG ”prin care îşi asumă mai mult chiar decât deja anunţata amânare a creşterii alocaţiilor copiilor prevăzută a se realiza la 1 iulie 2021”.

”În fapt, actualul Guvern propune nici mai mult, nici mai puţin decât reducerea alocaţiilor cu 114 lei pentru copii sub 2 ani şi respectiv cei cu handicap şi cu 57 de lei pentru copiii cu vârste între 2 şi 18 ani. Se propune ca suma aferentă creşterii alocaţiilor ce trebuia acordata în iulie a.c, să fie acordată în ianuarie 2022, iar sumele aferente creşterilor din ianuarie 2022 şi iulie 2022 să nu mai fie acordate niciodată”, a mai transmis BNS.

Guvernul a discutat, în şedinţa de miercuri, în primă lectură o OUG referitoare la alocaţiile copiilor.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.