Fostul preşedinte Traian Băsescu a afirmat că momentul deschiderii unităţilor de învăţământ nu a fost bine pregătit, pentru că în cazul în care era o decizie pregătită, atunci proiectul comun despre regulile privind aceste aspectee ar fi trebuit să fie pe masa negocierilor de la Cotroceni şi să fie discutat şi analizat. El a adăugat că deschiderea şcolilor a fost o decizie politică, nu tehnică şi a exprima teama că vor fi închise şcolile pe 8 martie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Am nepoţica care merge în clasa a I-a. Traian Junior merge la grădiniţă la grupa mare. Începe şcoală şi pentru ei. Nu vă ascund că am o strângere de inimă pentru că e evident: momentul nu e pregătit. Dacă luăm lucrurile cum s-au făcut - ne aflăm în faţă unei decizii politice, nu a unei decizii tehnice. Decizia de deschidere a şcolilor a fost una politică. A convocat domnul preşedinte pe toţi cei care aveau responsabilităţi, s-a luat decizia politică de a se deschide şcolile şi pe urmă i-a trimis la ministere să facă ordinul comun al miniştrilor pentru a vedea în ce condiţii tehnice deschid şcoală”, a declarat Traian Băsescu duminică la Realitatea PLUS.

Fostul şef al statului a adăugat că ordinul comun al Ministerului Educaţiei şi Ministerului Sănătăţii a fost de abia vineri publicat în Monitorul Oficial, iar responsabilitatea a fost aruncată în spatele consiliilor de organizare a şcolilor.

„Dacă era o decizie pregătită, pe baza argumentelor tehnice, proiectul comun ar fi trebuit să fie pe masă negocierilor de la Cotroceni şi să-l discute şi să-l analizeze. Ordinul a apărut abia vineri în Monitorul Oficial. E o lista întreagă de sarcini pentru şcoli, să organizeze circuite în şcoli, să aibă dezinfectant, să testeze în baza unu formular, lucrurile sunt complicate, nu e simplu să reiei în totalitate anul şcolar. Şcolile, îndrăznesc să spun, în ansamblu sunt nepregătite. Toată responsabilitatea e aruncată în spatele consiliilor de organizare a şcolilor. Când vorbim despre scenariu, trebuie să fim foarte atenţi. Nu poţi să stabileşti un scenariu corect dacă nivelul de testare al populaţiei e foarte redus”, a completat Băsescu.

El a mai spus că sunt câteva cazuri de infectare cu noua tulpină de coronavirus din Marea Britanie şi în România, iar acesta ar fi trebuit să fie un semnat de alarmă.

„Avem doar câteva zeci de cazuri semnalate că virusul din Marea Britanie, cu mutaţiile din UK, a apărut şi în România. Asta ar trebui să fie semnal de alertă zero din următorul motiv pe care ei vi-l spun auzit de mine de la comisara pentru sănătate: virusul din Marea Britanie a evoluat şi se apropie că şi agresivitate de virusul din Brazilia şi din Africa de Sud. Actualele vaccinuri nu acoperă decât în proporţie de 20% riscul de contaminare cu acest virus. Din toate aceste motive, eu susţîn că a fost un act politic primit, luat în baza sondajelor sociologice şi nu în baza argumentelor ştiinţifice. Mă tem că vom închide şcolile pe 8 martie”, a concluzionat europarlamentarul Traian Băsescu.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.