Autorităţile din Teleorman anunţă că există riscul ruperii digului de vest al Lacului Suhaia şi s-ar ajunge la inundarea a 3.000 de hectare de teren, iar din cauza cauza vântului puternic, valurile au peste un metru. S-a decis deversarea controlată şi s-a cerut ajutorul unui elicopter al MAI pentru a survola zona ce urmează a fi inundată.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Teleorman s-a întrunit, luni, în două şedinţe extraordinare pentru analizarea situaţiei de la Lacul Suhaia.

”Urmare a creşterii nivelului lacului prin preluarea debitului mărit de apă din bazinele râuruilor Urlui şi Călmăţui, a fost identificat riscul de rupere a digului de Vest al Lacului Suhaia, în pericol fiind inundarea a aproximativ 3.000 de hectare de teren agricol şi păşuni. Din cauza fenomenelor meteorologice nefavorabile, vânt puternic cu viteze de peste 65 km/h, valurile produse, de peste un m înălţime, pun presiune şi pe digul de est, motiv pentru care s-au luat măsuri de consolidare şi întărire a acestuia”, au transmis autproităţile locale.

Reprezentanţii Administraţiei Apelor Române au propus ca măsură urgentă coborârea cotei deversorului Lacului Suhaia pe o lungime de 30 de metri, cu 30 de centimetri, pentru evacuarea unui debit de circa 5m3/s în regim controlat.

Acest lucru presupune inundarea controlată a unei suprafeţe de teren agricol aflat în apropierea lacului.

”Având în vedere posibilitatea existenţei în zonă a mai multor animale şi construcţii temporare pentru adăpostirea acestora care trebuie evacuate din acel areal, în scopul efectuării cercetării, recunoaşterii şi monitorizării zonei, premergător şi pe perioada realizării deversării controlate, s-a solicitat suport aerian din partea Inspectoratului General de Aviaţie al Ministerului Afacerilor Interne”, au mai transmis reprezentanţii CJSU Teleorman.

Totodată, la nivelul toturor unităţilor administrative teritoriale (localităţi) din apropiere s-au transmis măsurile pe care cetăţenii trebuie să le ia în această perioadă, acestea vizând în principal evitarea zonei în care se va produce deversarea controlată, notificarea tuturor operatorilor economici şi persoanelor fizice care exploatează terenurile agricole, asupra iminenţei inundării terenurilor aflate în zonele din apropierea digului de apărare a fluviului Dunărea şi a digului lacului Suhaia (Zimnicea, Fântânele, Suhaia, Seaca, Lisa şi Viişoara) şi interzicerea accesului în zonă a persoanelor care vor să desfăşoare activităţi de pescuit.

Pentru consolidarea şi supraînălţarea digurilor de Vest şi de Est ale lacului Suhaia sunt mobilizate peste 250 de persoane din cadrul Administraţiei Naţionale a Apelor Române, ISU „A.D. Ghica” al judeţului Teleorman, Inspectoraului Judeţean de Jandarmi, Inspectoratului Judeţean de Poliţie, A.N.I.F. Teleorman, SGA Teleorman dar şi membri ai Serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă din localităţile limitrofe.

La faţa locului mai sunt dislocate şi alte mijloace de intervenţie, respectiv: camioane, autoşenilata ISU Teleorman, o autospecială de scafandri, 2 bărci, mai multe buldoexacavatoare, încărcătoare, remorci cu nisip şi alte utilaje specifice.

Motopompele de mare capacitate au avantajul de a putea evacua peste 13.000 de litri de apă pe minut şi pot refula apa la o distanţă de aproximativ un kilometru datorită furtunurilor din dotare.

”În zonă nu există pericol de inundare a comunităţilor, însă mai multe hectare de teren agricol şi grădini pot fi afectate de apă”, mai spun CJSU Teleorman.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.