Câteva mii de oameni aşteaptă, miercuri după-amiază, la rând să se închine la moaştele Sfintei Parascheva, la Catedrala Mitropolitană din Iaşi, fără să mai existe vreo interdicţie privind accesul la raclă pentru pelerinii din afara municipiului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Autorităţile locale nu au putut explica de ce a fost ridicată restricţia privind participarea la pelerinaj a credincioşilor din afara Iaşiului şi nici cine a luat această decizie. În cursul după-amiezii, forţele de ordine au renunţat să-i mai legitimeze pe cei care se aşezau la rând.

La rândul format pe străzile din jurul catedralei ieşene se află câteva mii de oameni, iar unii dintre aceştia nu poartă mască de protecţie. Totodată, o parte dintre credincioşi nu respectă normele de distanţare.

Atât reprezentanţii Jandarmeriei, cât şi şefii Prefecturii ieşene au evitat să precizeze dacă decizia ridicării restricţiilor a fost luată la nivel local sau la Bucureşti.

Pe de altă parte, surse din cadrul organizatorilor manifestării religioase de la Iaşi afirmă că racla cu sfintele moaşte va mai rămâne în curtea catedralei cel puţin până joi seară.

Câteva zeci de persoane au protestat ,miercuri dimineaţă, în zona Catedralei Mitropolitane din Iaşi împotriva restricţiilor impuse de autorităţi la manifestările religioase organizate de hramul Sfintei Cuvioase Parascheva.

Oamenii s-au adunat pe pietonal în zona unde au fost amplasate garduri metalice, ei arătându-se nemulţumiţi de restricţiile impuse la manifestările religioase din acest an.

Cei prezenţi au strigat, printre altele, "O să daţi socoteală cu toţii", "Duceţi-vă la diavol" şi "Jos dictatura".

Unii dintre protestatari s-au manifestat agresiv faţă de jurnaliştii prezenţi în zonă, dar şi faţă de alţi credincioşi.

Racla cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva a fost scoasă miercuri dimineaţă din Catedrala Mitropolitană din Iaşi şi aşezată în baldachinul din curtea lăcaşului de cult, după o săptămână de controverse privind oportunitatea desfăşurării pelerinajului ca în anii precedenţi.

Sfânta Liturghie a fost fost oficiată de câţiva preoţi, în frunte cu ÎPS Teofan, mitropolitul Moldovei şi Bucovinei.

Mitropolia Moldovei şi Bucovinei a comunicat în urmă cu o săptămână că singurul eveniment religios care va fi organizat la Iaşi de Hramul Sfintei Cuvioase Parascheva va fi Sfânta Liturghie din 14 octombrie, racla urmând să rămână în clădirea catedralei pe toată durata sărbătorilor.

Reprezentanţii Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei au decis, marţi 6 octombrie, ca racla cu sfintele moaşte să nu mai fie scoasă din Catedrală, în contextul creşterii numărului de cazuri de coronavirus înregistrate la Iaşi în ultimele zile. Totuşi, era luată în calcul varianta scoaterii sfintelor moaşte din incinta catedralei în cazul unui aflux ridicat de pelerini.

Racla cu sfintele moaşte urma să fie scoasă joi, 8 octombrie, pelerinajul urmând să se încheie, potrivit programului iniţial, pe 15 octombrie.

Membrii Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) au stabilit, luni seară, că este permisă organizarea de manifestări cu ocazia sărbătorilor religioase numai cu participarea celor care au domiciliul sau reşedinţa în localitatea respectivă, explicând măsura prin faptul că riscul de infectare este unul foarte mare atunci când pelerinii se deplasează dintr-o localitate în alta cu mijloace de transport precum autocare.

Sute de credincioşi au stat, în 5 octombrie, la o coadă formată pe zeci de metri pentru a se închina la moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva. Oamenii au spus că au vrut astfel să evite aglomeraţia care se va crea în următoarele zile.

Purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, Constantin Sturzu, a spus că ”sfinţenia nu este contagioasă”, întrebat despre oportunitatea desfăşurării pelerinajului, în condiţiile în care la Iaşi numărul cazurilor de COVID-19 a crescut alarmant.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.