Administraţia Naţională Apele Române (ANAR) a anunţat. vineri, că breşa formată în digul din judeţul Tulcea nu a putut fi închisă, precizând că locuinţele nu sunt în pericol de a fi inundate. ANAR a menţionat că pus la dispoziţia autorităţilor 500 de saci şi 80 de kilograme de folie pentru consolidarea digului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
ANAR a transmis, vineri, printr-un comunicat de presă, că încă de acum două luni, Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral - Sistemul de Gospodărire a Apelor Tulcea a constatat degradarea digului local care apără terenuri agricole şi a transmis Consilului Judeţean (CJSU), respectiv Local pentru Situaţii de Urgenţă (CLSU) recomandarea de a consolida digul ţinând cont de faptul că secţiunea digului este afectată pe o lungime 2,4 kilometri, în mai multe puncte, în proporţii de 30%, respectiv 70%. 
 
Evenimente

30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
12 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
“Pe fondul nivelurilor ridicate ale Dunării din ultima perioadă (faza II- apa este la jumătatea digului), precum şi din cauza acţiunii erozionale ale valurilor create de ambarcaţiuni, digul a cedat ieri după-amiază, formându-se o breşă de circa 6-8 metri. Din acest motiv, au fost inundate 80-100 de hectare de teren agricol aparţinând mai mult concesionari. În urma producerii acestor evenimente, pentru a sprijini acţiunile întreprinse de Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Tulcea şi Serviciul de Voluntari al comunei Mahmudia, Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral- Sistemul de Gospodărire a Apelor Tulcea a pus la dispoziţie circa 500 de saci şi 80 de kilograme de folie. Din cauza vitezei mari a apei în secţiunea breşei, până în acest moment, breşa formată nu a putut să fie închisă”, a precizat ANAR. 
 
Sursa citată a menţionat că vineri, Consiliul Local Mahmudia, de care aparţine digul respectiv, a convocat constructorul pentru a interveni în vederea închiderii breşei şi consolidării digului de apărare. 
 
Apele Române au mai transmis că populaţia nu este afectată, iar locuinţele nu sunt în pericol de a fi inundate. 
 
De asemenea, conform prognozei INHGA, nivelurile Dunării în secţiunea respectivă vor începe să scadă cu circa 35- 40 centimetri până în data de 15 iunie 2023.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.