Peste 350 de sancţiuni au fost aplicate în urma unei acţiuni organizate în luna august în staţiuni şi zone turistice pentru prevenirea propagării pestei porcine africane, a anunţat, vineri, Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA). Au fost retrase de la comercializare şi distruse peste 2.600 de kilograme de carne de porc a cărei trasabilitate nu a putut fi stabilită.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit unui comunicat de presă transmis, vineri, ANSVSA a organizat, în perioada 1 – 31 august, controale tematice pentru prevenirea propagării pestei porcine africane (PPA).

Au fost verificate trasabilitatea, ambalarea, marcarea, certificarea, transportul, depozitarea şi comercializarea cărnii proaspete de porc, precum şi a cărnii tocate, a cărnii preparate şi a produselor obţinute din carne de porc sau care conţin carne de porc.

Au fost verificaţi operatorii din sectorul alimentar care comercializează produse alimentare de origine animală în cadrul unităţilor de vânzare cu amănuntul, situate în zonele de agrement şi în localităţile de interes turistic.

Inspectorii ANVSA au verificat 5.046 de unităţi, dintre care 934 de unităţi de alimentaţie publică (restaurante, unităţi tip fast –food), 697 de unităţi de tip carmangerie/măcelărie, 131 de cantine, 112 unităţi de tip catering, 286 de rulote, 149 de pensiuni turistice şi 737 de magazine alimentare.

”Pentru abaterile de la legislaţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor, au fost aplicate 358 sancţiuni contravenţionale, în valoare de 458.160 de lei. De asemenea, au fost emise 6 Ordonanţe de suspendare a activităţii şi 7 Ordonanţe de interzicere a desfăşurării activităţii unor unităţi din sectorul alimentar”, anunţă ANSVSA.

Totodată, inspectorii veterinari au dispus măsuri de reţinere oficială şi expediere către unităţi de neutralizare pentru 2.678 de kg de carne de porc a cărei trasabilitate nu a putut fi stabilită.

ANSVSA precizează că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social şi economic.

Până joi după amiază, ANVSA a anunţat că sunt 826 de focare, în 190 de localităţi din unsprezece judeţe.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.