Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a transmis, miercuri, că drepturile băneşti cuvenite medicilor veterinari pentru acţiunile sanitare veterinare realizate în luna septembrie au intrat în conturile Direcţiilor Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) judeţene încă din data de 10 noiembrie. Medicii veterinari din mai multe judeţe au întrerupt luni lucrul.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Prima solicitare, în acest sens, către Ministerul de Finanţe pentru deschiderea de credite în sumă de 24.527.403 de lei, a fost înaintată de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) în data de 6 noiembrie. Pentru această sumă, care a intrat în conturile a 39 de DSVSA judeţene, s-a solicitat Trezoreriei decontarea de urgenţă”, a transmis, miercuri, ANSVSA.

Potrivit ANSVSA, două irecţii judeţene nu au primit bani – Sibiu (pentru că nu s-a întocmit complet documentaţia, conform cerinţelor) şi Bihor (nu a solicitat decontarea). În plus,  DSVSA a Municipiului Bucureşti nu are încheiate contracte de concesiune cu medici veterinari de liberă practică împuterniciţi.

”Aceste precizări sunt necesare în condiţiile în care, luni, 9 noiembrie, medicii veterinari de liberă practică din mai multe judeţe au întrerupt activitatea, acuzând ANSVSA că nu respectă contractele încheiate şi nu a efectuat plăţile pentru acţiunile contractate, în conformitate cu prevederile Legii 236/2019 şi a OUG 117/2020. Întârzierea plăţilor a fost cauzată de un blocaj instituţional generat de Direcţia Economică şi de Secretarului General al ANSVSA, situaţie care a fost soluţionată prin implicarea preşedintelui instituţiei”, a mai transmis instituţia.

ANSVSA aprecizat că a fost sesizată Comisia de Disciplină pentru neîndeplinirea atribuţiilor de serviciu pentru mai mulţi funcţionari publici din cadrul Direcţiei Economice.

”Această situaţie, fără precedent la nivelul autorităţii, nu a făcut decât să blocheze, mai mult de două luni, aplicarea prevederilor legale privind plata medicilor veterinari de liberă practică, în condiţiile legii. Dr. Robert Chioveanu, prin toate demersurile întreprinse, în calitate de preşedinte al ANSVSA, a insistat ca medicii veterinari de liberă practică împuterniciţi să primească suma de 10.000 de lei din bugetul Autorităţii, pentru fiecare contract şi să se aplice prevederile legale. La această dată, s-a solicitat tuturor DSVSA judeţene să transmită documentaţia necesară pentru a se face deschiderea de credite reprezentând contravalorea deconturilor privind acţiunile realizate în luna octombrie, de către medicii veterinari de liberă practică împuterniciţi”, a mai transmis instituţia.

În următoarea perioadă, se analizează documentaţia primită de la DSVSA judeţene, astfel încât să se realizeze plăţile pentru luna octombrie, în condiţiile legii, fără întârziere.

Totodată, s-a solicitat un control urgent din partea Ministerului Finanţelor Publice pentru clarificarea aspectelor care au cauzat blocarea plăţilor, precum şi prevederile legale încălcate care au condus la imposibilitatea de punere în aplicare a prevederilor OUG 117/2020.

 

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.