Comandamentul Sezon Estival 2023 al ANSVSA a efectuat controale în 685 de unităţi turistice, de la începutul lunii iulie, fiind aplicate 33 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 1.229.400 de lei. De asemenea, au fost emise 2 ordonanţe de suspendare a activităţii şi 5 ordonanţe de interzicere a activităţii, iar inspectorii veterinari au dispus măsuri de reţinere oficială şi expediere către unităţi de neutralizare pentru 93 de kg de produse alimentare de origine animală. Controalele au vizat condiţiile de igienă în care funcţionează unităţile de alimentaţie publică, pizzeriile, cantinele, unităţile tip catering, cofetăriile, patiseriile, laboratoarele de cofetărie şi patiserie, pensiunile turistice, unităţile de tip hipermarket şi supermarket şi magazinele alimentare şi respectarea cerinţelor pentru înregistrarea sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor a unităţilor de vânzare cu amănuntul.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelot precizează într-un comunicat oficial că echipele de inspectori ale Comandamentului Sezon Estival 2023 acţionează, la nivel naţional şi în zonele de agrement şi localităţile de interes turistic din ţară, altele decât cele de pe litoralul Mării Negre. ”În acest sens, la nivelul fiecărei Direcţii Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) judeţene s-au constituit echipe de inspectori care desfăşoară controale oficiale în unităţile de vânzare cu amănuntul supuse înregistrării şi controlului sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor. Pentru a eficientiza aceste controale, DSVSA judeţene beneficiază de sprijinul autorităţilor locale, care informează DSVSA cu privire la perioadele şi locaţiile în care se organizează anumite evenimente (târguri de vară, pelerinaje cu ocazia unor sărbători religioase, zilele comunelor etc.), pentru a se asigura că evenimentele se desfăşoară fără incidente alimentare”, precizează Autoritatea. ANSVSA arată că ”verificările inspectorilor sanitari veterinar şi pentru siguranţa alimentelor vizează condiţiile de igienă în care funcţionează unităţile de alimentaţie publică, pizzeriile, cantinele, unităţile tip catering, cofetăriile, patiseriile, laboratoarele de cofetărie şi patiserie, pensiunile turistice, unităţile de tip hipermarket şi supermarket şi magazinele alimentare şi respectarea cerinţelor pentru înregistrarea sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor a unităţilor de vânzare cu amănuntul”. ”În perioada 2 – 14 iulie au fost efectuate controale la 685 de unităţi. Pentru abaterile de la legislaţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor, au fost aplicate 33 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 1.229.400 de lei. De asemenea, au fost emise 2 ordonanţe de suspendare a activităţii şi 5 ordonanţe de interzicere a activităţii. Totodată, inspectorii veterinari au dispus măsuri de reţinere oficială şi expediere către unităţi de neutralizare pentru 93 de kg de produse alimentare de origine animală care prezentau risc pentru sănătatea consumatorilor”, se precizează în comunicat. Dintre neconformităţile constatate şi sancţionate în urma controalelor ANSVSA menţionează depozitarea necorespunzatoare; neefectuarea operaţiunilor DDD; nesupravegherea statusului de sănătate al angajaţilor, neigienizarea şi întreţinerea necorespunzătoare a spaţiilor; deficienţe privind etichetarea, manipularea şi depozitarea produselor alimentare. ”Consumatorii pot sesiza nereguli din domeniul siguranţei alimentelor, apelând gratuit, din orice reţea de telefonie, numărul de telefon al Call Center-ului ANSVSA: 0800 826 787”, precizează ANSVSA.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.