Senatorul PSD Ecaterina Andronescu a spus, cu ocazia deschiderii târgului de oferte educaţionale şi joburi Polifest, că va relua ideea ca olimpicii să facă a doua facultate gratuit, dând exemplul unuia dintre tinerii medaliaţi cu aur la olimpiada de matematică, student în anul patru la medicină şi în anul întâi la chimie, care trebuie să plătească 4.000 de lei pe an.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
"Am luat decizia de a avea o bursă de merit, ceea ce în Politehnică înseamnă 1.200 de lei pe lună. Şi să găsim formula pentru el ca să-şi poată plăti taxa, pentru că legea spune că a doua facultate se face cu taxă. Atunci noi trebuie să compensăm cu resursele proprii taxa pe care o are de plătit. Voi relua ideea ca olimpicii să facă a doua facultate gratis", a declarat senatorul Ecaterina Andronescu, la premierea olimpicilor, în deschiderea târgului de oferte educaţionale şi joburi Polifest.

Tânărul în cauză, Alexandru Adrian Bratei, este student în anul IV la Facultatea de Medicină Generală şi în anul I la Chimie Aplicată şi Ştiinţa Materialelor, specizarea inginerie chimică.

"Chimia a fost întotdeauna o pasiune de-a mea. În aceşti trei ani, cât am fost la medicină, nu am putut să mă bucur de această disciplină, aşa că am concuzionat că acum, fiind în anul patru, este timpul să-i acord atenţia cuvenită. La mine, la medicină, primii trei ani sunt pe program normal, cursuri, lucrări practice, laboratoare şi toate acestea. Însă din anul patru deja intrăm pe stagii, acestea implică în fiecare dimineaţă pe o anumită secţie să facem lucrări practice şi apoi curs. Însă, fiind pe secţie de spital, am reuşit cu ajutorul domnilor profesori de acolo, să pot să recuperez în gărzi aceste ore. În acest fel, îmbinând cele două facultăţi, am putut să repartizez timpul pentru fiecare. Şi în acest fel, ziua vin la inginerie chimică şi noaptea mă duc la medicină în spital, în gărzi", a spus tânărul.

El a adăugat că îşi doreşte să ajungă profesor universitar şi medic chirurg urolog.

"Mă văd fiind profesor universitar, acesta este sopul meu, profesor în biochimie. Da, mă văd profesor universitar şi aici, la Politehnică, şi la medicină. Voi fi şi doctor şi profesor, timpul îmi permite. După ce termin facultatea fac şi rezidenţiatul pe urologie, domeniul chirugical, apoi fac doctorat şi tot ce este nevoie să ajung profesor. Timpul îmi ajunge, somn bifazic, trei cu trei ore", mai spune studentul.

Între timp, şi-a adus şi fratele de la Constanţa ca să-l pregătească pentru olimipade.

"Mă ocup de fratele meu. Aş vrea să evolueze chiar mai bine decât mine. Îl pregătesc pentru olimpiadă, matematică şi chimie, acum este clasa a IX-a. L-am adus de la Constanţa, lucrez intensiv cu el. Poate chiar va deveni profesor. În afară de învăţat şi muncă, în timpul liber , fac sală pentru sănătate, am scris poezii când eram în liceu, îmi place să călătoresc. Poeziile erau despre ceea ce simţeam într-un anumit moment", a mai spus tânărul.

El a adăugat că plăteşte pentru a doua facultate, chimia, 4.000 de lei pe an.

"Plătesc pentru a doua facultate 4.000 de lei  pe an,  am dat prima tranşă", a precizat studentul.

Alexandru Adrian Bratei a obţinut o medalie de aur la cea de-a XI-a ediţie a Olimpiadei Internaţionale de Matematică SEEMOUS 2017 (South Eastern European Mathematical Olympiad for University Students), care s-a desfăşurat în perioada 28 februarie - 5 martie, 2017, în Ohrid, Macedonia.

SEEMOUS este un concurs cu participare internaţională, organizat de către Societatea Matematică din Sud-Estul Europei şi care se adresează studenţilor din primii doi ani de studiu.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.