Aproximativ 200 de persoane aşteaptă, în fiecare zi, la rând la Serviciul de Paşapoarte Galaţi în această perioadă, pentru a-şi înnoi documentele, în condiţiile în care, potrivit datelor prezentate de conducerea instituţiei, în ultimele luni a crescut foarte mult numărul solicitărilor de eliberare a paşapoartelor, de la aproape 8.000 de cereri în primul trimestru la peste 10.000 în cel de-al doilea trimestru.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În fiecare zi, de la primele ore ale dimineţii, la Serviciul Public Comunitar pentru Eliberarea şi Evidenţa Paşapoartelor Galaţi se prezintă numeroşi gălăţeni care formează cozi, fiind vorba mai ales despre persoane care muncesc în străinătate şi care în această perioadă vin să-şi petreacă acasă concediul.

Oamenii fac liste de aşteptare, existând numeroase cazuri în care unii dintre aceştia nu reuşesc să ajungă la ghişee pentru a-şi depune actele.

"Am stat la coadă şi ieri; au intrat 163 de persoane, au muncit mult cei din interior, dar o parte de 30 şi ceva de persoane am rămas pe listă. De două zile stau la coadă", a afirmat o femeie care aştepta să-i vină rândul la ghişeu.

Şeful Serviciului Public Comunitar pentru Eliberarea şi Evidenţa Paşapoartelor Simple Galaţi, Aurelian Păduraru, a declarat că în ultima perioadă a crescut foarte mult numărul celor care vin să obţină paşapoarte noi.

"În trimestrul întâi al anului 2017 au fost 7.965 de cereri, iar în trimestru întâi al anului anterior a fost vorba dspre 6.125. A crescut spectaculos în trimestru al doilea numărul cererilor, ajungând la 10.430 de cereri faţă de 9.111 câte erau în 2016. Cauzele sunt multiple - expirarea paşapoartelor pe 10 ani, concomitent cu cele valabile pe cinci ani, au expirat vedem şi paşapoartele pe trei ani făcute minorilor. Având în vedere că sala noastră de aşteptate este foarte mică, de 24 de metri pătraţi, am insistat pe livrarea paşaportului acasă prin curierat pentru a nu avea solicitanţi şi la eliberare, nu ar încăpea efectiv. Iar cei care trebuie să depună cerere, după primirea bonului, le indicăm ora potrivită pentru reîntoarcere ca să nu stea în sală, să piardă timpul aici", a afirmat Păduraru.

Autorităţile se aşteptau ca numărul de solicitări pentru paşapoarte să crească în această perioadă.

În luna mai, conducerea Serviciului de Paşapoarte Galaţi estima că numărul solicitărilor privind eliberarea de paşapoarte va creşte foarte mult în lunile iulie şi august, fiind vorba, teoretic, de circa 70.000 de cereri, dintre care aproape 50.000 ale celor cu paşapoarte expirate, fiind lansat atunci şi un apel public către cetăţeni să depună cererile din timp pentru a-şi primi noile paşapoarte.  

”Facem precizarea că, începând cu anul 2016, expiră atât paşapoartele emise pe 10 ani, în perioada 2006-2009, cât şi cele pe 5 ani, emise după 2009. În acest an, expiră paşapoartele emise în 2007 (peste 27.000), precum şi cele emise în 2012 (peste 28.000), astfel că teoretic, la nivelul serviciului trebuie procesate peste 50.000 cereri ale solicitanţilor cu paşapoarte expirate, la care se adaugă peste 15.000 de cereri ale noilor deţinători, rezultând un număr de aproximativ 70.000 cereri”, arăta, într-un comunicat, la sfârşitul lunii mai, Aurelian Păduraru, şeful Serviciului Public Comunitar pentru Eliberarea şi Evidenţa Paşapoartelor Simple Galaţi. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.