Secretarul general al ONU Antonio Guterres a denunţat luni, într-o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU prezidată de către ministrul rus de Externe Serghei Lavrov, ”devastarea” Ucrainei cauzată de invazia rusă ”prin violarea” dreptului internaţional”, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Invazia rusă a Ucrainei, prin violarea Chartei ONU şi dreptului internaţional, provoacă o suferinţă masivă şi devastarea ţării şi polulaţiei sale şi creşte bulversarea economică mondială cauzată de pandemie covid-19”, l-a interpelat Antonio Gutteres pe Serghei Lavrov, care prezida o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU pe tema ”apărării principiilor” Chartei ONU.

”Sistemul multilateral este supus unei tensiuni mai mari ca în niciun alt moment de la înfiinţarea ONU”, a denunţat Antonio Guterres.

El a subliniat ”tensiunilw aflate la cel mai crescut nivel” între ”marile puteri”.

”Ne confruntăm cu crize care se întrepătrund unele cu altele fără precedent”, a subliniat el şi a avertizat împotriva ”riscurilor de conflict din cauza unor accidente sau erori de judecată”.

Rusia asigură în aprilie preşedinţia Consiliului de Securitate al ONU, iar ministrul rus de Externe Serghei Lavrov prezidează la New York această reuniune, unul dintre evenimentele ”semnătură” ale acestei preşedinţii ruse.

În nota-cadru transmisă statelor membre cu privire la această reuniune, Rusia denunţă ”ordinea mondială unipolară care s-a instalat” după Războiul rece ţi care ”ameninţă eficienţa şi stabilitatea sistemului ONU”.

”Azi este în curs altă transformare de sistem: ordinea mondială unipolară îşi atinge, bineînţeles, limitele şi dă înapoi rapid, în timp ce apare un nou sistem multipolar”, se arată în acest text.

”Prin organizarea acestei dezbateri, Rusia încearcă să se prezinte ca un apărător al Chartei ONU şi multilateralismului. Nimic nu este mai departe de adevăr. Acest  lucru este cinic”, a denunţat în faţa presei ambasadorul UE la ONU Olof Skoog.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.