Purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin Dmitri Peskov, un reprezentant al elitei politice ruse, anunţă luni că fiul său, Nikolai, în vârstă de 33 de ani, a participat la ofensiva rusă în Ucraina, la câteva luni după ce a fost acuzat că a vrut să evite să fie trimis pe front, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”El a luat această decizie. Este adult. Da, a participat efectiv la operaţiunea militară specială” în Ucraina, a declarat Dmitri Peskov presei - refuzând să ofere alte detalii.

Liderul grupării paramilitare ruse Wagner, Evgheni Prigojin, a anunţat că Nikolai Peskov, în vârstă de 33 de ani, a servit ”cu curaj şi eroism” timp de şase luni în estul Ucrainei - în secret, sub altă identitate - ca servant de lansator multiplu de rachetă de tip ”Uragan” aparţinând forţelor Wagner.

Evenimente

13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Depozitarul Central, Infinity Capital Investments, ROCA Industry, Sphera, Teraplast, Evergent Investment
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, Imobiliare.ro, Nordis, Meta Estate, Genesis Property

”Bineînţeles, pentru popor aceasta este o situaţie necunoscută, pentru că toată lumea este obişnuită cu faptul că copiii elitei sunt ascunşi de către părinţi lor”, a comentat Evgheni Prigojin într-un mesaj poblicat de serviciul său de presă.

El a spus că nu l-a sfătuit pe Nikolai Peskov să servească în armata regulată rusă, pentru a evita să fie pus în spate, într-un cartier general, sau să fie trimis la o ”maşină de tocat carne” în prima linie.

În urma acestor declaraţii ale lui Evgheni Prigojin, cotidianul Komsomolskaïa Pravda a publicat un interviu cu Nikolai Peskov în care acesta spune că a ales să lupte pentru a-şi face ”datoria” şi că a primit o medalie pentru faptele sale de arme.

În urmă cu şase luni, Nikolai Peskov a fost acuzat, din contră, că vrea să se sustragă întrolării în armată, în urma unor declaraţii la o farsă la telefon.

La sfârşitul lui septembrie, după ce Rusia a anunţat o mobilizare militară ”parţială”, un blogger care-l susţine pe opozantul înacercerat Aleksei Navalnîi l-a sunt în direct pe Nikolai Peskov şi s-a dat drept un recrutor din armata rusă.

”Trebuie să înţelegeţi, dacă ştiţi că sunt domnul Peskov, că nu este deloc corect ca eu să fiu acolo”, i-a spus Nikolai Peskov, sugerând că nu se va lăsa înrolat.

”N-am nicio poblemă să-mi apăr patria. dar trebuie mai întâi să înţeleg ce este fezabil în ceea ce mă priveşte”, pleda el.

Opozanţi şi susţinători ai Războiului rus din Ucraina îi acuză cu regularitate pe membrii elitei politice ruse de faptul că profită de privilegii pentru a evita ca rudele lor să fie trimise pe front.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.