Preşedintele american Joe Biden vrea să ”reevalueze” relaţia Statelor Unite cu Arabia Saudită, anunţă marţi un purtător de cuvânt al Casei Albe, după ce congresmeni influenţi cer o încetare a livrărilor de armament către Riad, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preşedintele american ”a fost foarte clar cu privire la faptul că trebuie să continuăm să reevaluăm această relaţie, că trebuie să fim pregătiţi să o reconsiderăm”, declară într-un interviu acordat CNN un purtător de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională (NSC), John Kirby.

”Joe Biden este pregătit să coopereze cu Congresul pentru a reflecta la ceea ce trebuie să fie această relaţie în viitor”, a declarat el.

”El vrea să înceapă consultări încă de pe acum. Nu cred că acest lucru ar trebui să aştepte şi nici că acest lucru va aştepta mult timp”, a mai declarat el.

OPEP+ - 13 membri ai Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEP), influenţaţt de Arabia Saudită, şi cei zece parteneri ai lor, influenţaţi de Rusia - a decis săptămâna trecută să reducă cotele de producţie, o palmă diplomatică aplicată lui Biden.

Joe Biden a efectuat o vizită în Arabia Sauditră, în iulie, pentru a se întâlni cu prinţul moştenitor Mohammed bin Salman, în pofida faptului că s-a angajat să transforme regatul petrolier într-un ”paria” internţaional, din cauza asasinării jurnalistului Jamal Khashoggi.

Decizia de săptămâna trecută a cartelului petrolier a provocat un val de indignare în Congresul american.

Puternicul preşedinte al Comisiei Afacerilor Externe din cadrul Senatului american, Bob Menendez, a ameninţat luni să blocheze orice vânzare de armamant către Arabia Saudită.

”Este necesar să denunţ recenta decizie a Guvernului Arabiei Saudite de a contribui la susţinerea războiului (preşedintelui rus Vladimir) Putin (în Ucraina) prin intermediul cartelului OPEP”, a denunţat senatorul democrat Bob Menendez.

Alţi doi democraţi - senatorul Richard Blumenthal şi alesul din Camera Reprezentanţilor Ro Khanna - au semnat, în publicaţia Politico un editorial în acelaşi sens.

”America nu ar trebui să livreze un astfel de control nelimitat al sistemelor de apărare strategică unei ţări aparent aliate celui mai mare inamic al nostru”, pledează ei.

În august, Washingtonul a anunţat că vinde Arabiei Saudite 300 de rachete de tip Patriot, cu echipamentul acestora, un contract în valoare de 3,05 miliarde de dolari.

Parteneriatul Statelor Unite cu Arabia Saudită a fost încheiat după sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial şi asigură regatului petrolier o protecţie militară în schimbul unui acces al americanilor la petrolul saudit.

Această relaţie strategică, pătată de crize, a fost relansată de către fostul preşedinte american Donald Trump - prinz vânzări ”faraonice” de armament.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.