Partidul de centru-dreapta Noua Unitate al primului ministru Krisjanis Karins a câştigat, sâmbătă, alegerile legislative din Letonia, potrivit rezultatelor parţiale care acoperă 96% din secţiile de votare, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Partidul lui Krisjanis Karins a obţinut 18,94% din voturi, în timp ce doar un singur partid susţinut de minoritatea rusofonă, Stabilitate!, a depăşit pragul de eligibilitate de 5% cu 6,75%, iar formaţiunea istorică a vorbitorilor de limbă rusă, Armonie, se află în afara parlamentului, la fel ca Uniunea Ruşilor din Letonia (pro-Kremlin).

Uniunea Verzilor şi Ţăranilor ocupă locul al doilea cu 12,66%, urmată de Lista Unită (10,98%).

Rezultatele sondajului sporesc şansele lui Krisjanis Karins de a fi însărcinat oficial de către preşedintele Egils Levits cu formarea următorului guvern, iar noul parlament va începe să funcţioneze la începutul lunii noiembrie în ţara baltică de 1,8 milioane de locuitori, membră a UE şi NATO.

Krisjanis Karins a declarat agenţiei LETA că preşedintele Levits i-a invitat pe reprezentanţii partidelor care intră în parlament la o întâlnire luni. Apoi, a explicat el, discuţiile pentru construirea unei coaliţii se vor concentra mai întâi pe un program comun şi apoi, la definirea componenţei coaliţiei şi pe repartizarea portofoliilor ministeriale.

„Noua Unitate nu va intra într-o coaliţie cu partidele care îşi caută orientările politice în Rusia şi nici nu vom colabora cu Uniunea Verzilor şi Ţăranilor. Alte opţiuni sunt deschise”, a declarat el pentru televiziunea publică LTV1. Anterior, el a considerat că o posibilă participare a Verzilor şi Ţăranilor în coaliţia sa ar fi posibilă doar dacă acest partid s-ar rupe de aliatul său, oligarhul şi primarul din Ventspils Aivars Lembergs, declarând că i-ar fi imposibil să colaboreze cu o persoană. care s-a opus cooperării cu NATO şi care este acuzat de infracţiuni grave.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.