Operaţiunile centralei nucleare Zaporojie din Ucraina, controlată de Rusia, au fost complet oprite din motive de siguranţă, a anunţat duminică Energoatom, agenţia de stat responsabilă de centrală, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Centrala ”este complet oprită” după ce agenţia a deconectat unitatea de alimentare cu numărul 6 de la reţea la ora locală 3.41, se arată într-un comunicat.

”Se desfăşoară pregătiri pentru răcirea acesteia şi pentru transferul spre o stare rece”, mai menţionează comunicatul.

Kievul a cerut miercuri locuitorilor din zonele ocupate de ruşi din jurul centralei nucleare, cea mai mare din Europa, să evacueze zona pentru propria siguranţă.

Rusia şi Ucraina se acuză reciproc că bombardează centrala nucleară, riscând producerea unui dezastru nuclear.


Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut ca zona înconjurătoare să fie demilitarizată.

Energoatom a anunţat că sâmbătă a readus la capacitatea operaţională o linie de comunicaţii către sistemul energetic, despre care a precizat că a fost deteriorată de bombardamentele ruseşti, permiţând centralei să fie alimentată de sistemul energetic al Ucrainei.

”Prin urmare, a fost luată decizia de a opri unitatea de alimentare nr. 6 şi de a o transfera în starea cea mai sigură – oprirea la rece”, potrivit Energoatom.

Riscul de deteriorare suplimentară a liniei ”rămâne ridicat”, ceea ce ar forţa instalaţia să fie ”alimentată de generatoare diesel, a căror durată este limitată de resursa tehnologică şi de cantitatea de motorină disponibilă”, conchide comunicatul.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.