Preşedintele francez Emmanuel Macron avertzează că ”ceea ce este mai rău abia urmează” în Ucraina, în urma unei convorbiri la telefon cu omologul său rus Vladimir Putin, care şi-a exprimat ”marea hotărâre” de a-şi continua ofensiva în Ucraina, cu scopul de a ”prelua controlul” asupa întregii ţări, potrivit Palatului Élysée, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Liderul de la Kremlin i-a spus, într-o convorbire de o oră şi jumătate, omologului său de la Élysée că operaţiunea armatei ruse în Ucraina se desfăşoară ”conform planului” prevăzut de către Moscova şi să că aceasta urmează să se ”agraveze” dacă ucraneenii nu-i acceptă condiţiile, potrivit preşedinţiei franceze.

”Anticiparea preşedintelui (francez Emmanuel Macron) este că cea ce este mai rău abia urmează, având în vedere ceea ce i-a spus preşedintele (rus Vladimir) Putin”, anunţă Élysée.

Vladimir Putin este cel care l-a sunat pe Emmanue Macron, a treia convorbire de la începutul invaziei ruse a Ucrainei, la 24 februarie.

Putin a vrut să-l ”informeze” pe Macron ”cu privire la situaţie şi la intenţiile pe care le are, în cadrul unui dialog sincer” între cei doi, subliniază preşedinţia franceză.

În urma unor acuzaţii ale lui Putin cu privire la Ucraina, Macron i-a ”răspuns că comite o greşeală gravă cu privire la regmul ucranean”, care ”nu este nazist”.

”Îţi spui poveşti, cauţi pretexte”, -a spus macron lui Putin, potrivit palatului Élysée.

”Nu te minţi”, l-a îndemnat şeful statului francez pe liderul de la Kremlin, potrivit aceleiaşi surse.

”Această discuţie la telefon a permis o revenire asupra unor dezacorduri, să i se spună adevărul preşedintelui Putin”, dar şi, ”din nefericire” să se constate ”hotărârea acestuia de a continua operaţiunea militară până la capăt”.

”Ucrainenii se bat cu curaj. Nimic nu este jucat dinainte, însă raportul de forţe este foarte disproporţionat”, afirmă Palatul Élysée, care subliniază ”pesimismul lui Emmanuel Macron la finalul discuţiei”.

”Vom înăspri sancţiunile” impuse Rusiei, reafirmă preşedinţia franceză, apreciind că este vorba despre ”un instrument foarte puternic, având în vedere prăbuşirea rublei”.

Parisul consideră, de altfel, ”foarte semnificativă” decizia Chinei de a se abţine la ONU, unde s-a adoptat cu o majoritate zdrobitoare o rezoluţie care cere Rusiei o încetare ”imediată” a forţei împotriva Ucrainei.

”Suntem interesaţi de faptul că China şi-a propus medierea” şi ”ne aflăm în contact cu oficiali” de la Beijing, anunţă Palatul Élysée.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.