Kremlinul îndeamnă joi Statele Unite ”să înceteze” să agraveze criza ruso-ucraineană în centrul căreia se află Ucraina, la o zi după ce Washingtonul a decis să trimită 3.000 de mlitari suplimentari în Europa de Est, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Noi ne îndemnăm în mod constant partenerii americani să înceteze să alimenteze tensiunile”, declară un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

”Îngrijorarea Rusiei este clară şi perfect justificată”, având în vedere ”americanii care sunt trimişi în ţări europene”, afirmă el.

Diplomaţia rusă a catalogat drept ”distrugător” anunţul trimiterii acestor trupe suplimentare în România, Polonia şi Germania.

Rusia şi Occidentul sunt angajate în multiple formate de negocieri, iar ambele tabere afişează obiectvul unei dezescaladări, însă şi o voinţă de a nu ceda nimic în privinţa poziţiilor lor de prncipiu.

Moscova a desfăşurat zeci de mii de militari, în ultimele luni, la frontiera Ucrainei, ceea ce, acuză Occidentul, indică o operaţiune militară de anvergură.

Însă Rusia dezminte aceste acuzaţii.

Kremlinul acuză, în schimb, NATO că ameninţă securitatea Rusiei şi cere, în vederea scăderii tensiunilor, încetarea politicii extinderii Alianţei Nord-Atlantice şi retragerea acesteia din Europa de Est.

Atât euroenii, cât şi americanii, resping aceste revendicări.

Statele Unite au propus, în schimb, ca rivalii să se angajeze să nu desfăşoare mijloace militare ofensive în Ucraina, ca Moscova să inspecteze anumite infrastructuri militare care o îngrijorează în Europa şi ca cele două ţări să se pună de acord asupra unor măsuri în domeniul controlului armamentului.

Preşedintele francez Emmanuel Macron şi cancelarul german Olaf Scholz iau în calcul, la rândul lor, să efectueze vizite la Moscova, pentru a se întâlni cu Vladimir Putin.

Kremlinul a confirmat negocieri în acest sens.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.