Kremlinul revendică miercuri o susţinere a Beijingului a revendicărilor sale în domeniul securităţii de la Occident, înaintea unei întâlniri între preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său chinez Xi Jinping în cadrul ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice (JO) de Iarnă din capitala chineză, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preşedintele rus este aşteptat de către omologul său chinez la ceremonia de deschidere a JO de Iarnă, vineri, la Beijing.

Moscova anunţă că cei doi lideri urmează să-şi exprime convergenţa diplomatică, după ce s-au apropiat, în timp ce relaţiile lor cu Statele Unite se degradează.

”O Declaraţie Comună privind intrarea relaţiilor internaţionale într-o nouă eră a fost pregătită”, anunţă Iuri Uşakov, conslierul dplomatic al lui Vladimir Putin.

”Ea conţine viziunea comună a Rusie şi Chinei (...) mai ales în probleme de securitate”, subliniază el.

Iuri Uşakov anunţă, de asemenea, că ”China susţine revendicările ruse ale unor garanţii de securitate”, o listă de cereri adresate Statelor Unite şi NATO în vederea unei scăderi a tensiunilor în centrul cărora se află Ucraina - pe care Occidentul a respins-o.

Beijingul a îndemnat, la sfârşitul lui ianuarie, ca aceste revendicări ”să fie luate în serios”.

Kremlinul este acuzat de Occident de faptul că vrea să lanseze o invazie a Ucrainei, după ce a comasat aproximativ 100.000 de militari ruşi, desfăşuraţi de mai multe săptămâni, la frontiera vecinului său prooccidental.

Rusia dezminte aceste acuzaţii şi susţine că vrea doar să-şi garanteze securitatea.

Însă ea consderă că o dezescaladare a acestei crize este posibilă doar prin încetarea politicii extinderii NATO şi retragerea din Europa de est a capacităţilor militare ale Alianţei Nord-Atlantice.

Rusia a purtat un război-fulger cu Georgia, o altă fostă republică sovietică prooccidentală, la precedentele Jocuri Olimpice de la Beijing, în vara lui 2008.

Statele Unite şi aliaţii lor au respins revendicările ruse, însă Washingtonul a propus măsuri de restabilire a încrederii în domeniile militar şi al securităţii.

Vladimir Putin i-a acuzat marţi pe americani de faptul că ignoră îngrijorările Moscovei în domeniul securităţii.

Însă el a declarat, de asemenea, că speră la ”o soluţie”.

Occidentul consideră că Rusia ameninţă securitatea Europei, având în vedere că a anexat deja o parte a teritoriului ucrainean, Peninsula Crimeea, în 2014, şi că susţine de atunci forţe separatiste proruse în războiul civil din Donbas (est).

Astfel, Statele Unite consideră că o dezescaladare implică o întoarcere în cazărmi a unităţilor ruseşti instalate la frontiera Ucrainei.

În pofida unor discuţii pline de venin, ruşii şi americanii continuă să negocieze.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.