Colegiul Medicilor din România (CMR) consideră că în sănătate, toate deciziile corecte trebuie să se bazeze pe ştiinţă, pe expertiză medicală şi, mai ales, pe medicina susţinută de dovezi, şi nu în funcţie de interese conjuncturale sau de opinii fără susţinere ştiinţifică. Potrivit CMR, este esenţial sfatul profesionistului, al specialistului, al Medicului. În opinia specialiştilor Colegiului, vaccinarea este una dintre cele mai sigure şi eficiente metode de protejare a sănătăţii. „Sănătatea publică nu trebuie să devină un subiect al controverselor fără fundament. (...) România are nevoie de educaţie pentru sănătate”, arată sursa citată într-un comunicat de presă.
„În privinţa sănătăţii, este esenţial să fie ascultat sfatul profesionistului, al specialistului, al Medicului. Toate deciziile corecte în sănătate trebuie să se bazeze pe ştiinţă, pe expertiză medicală şi, mai ales, pe medicina bazată pe dovezi. Acestea sunt fundamentele unei practici responsabile şi ale unei societăţi care îşi protejează sănătatea în mod sustenabil. Sănătatea publică nu trebuie să devină un subiect al controverselor fără fundament”, se arată într-un comunicat de presă al Colegiului Medicilor din România.
Sursa citată precizează că deciziile care influenţează sănătatea colectivă trebuie „luate cu echilibru şi pe baza expertizei medicale”, „nu în funcţie de interese conjuncturale sau de opinii fără susţinere ştiinţifică”.
„Vaccinarea este una dintre cele mai sigure şi eficiente metode de a ne proteja sănătatea. A prevenit milioane de îmbolnăviri şi a salvat nenumărate vieţi. Încrederea în profesioniştii din sănătate şi în sistemul public de sănătate este esenţială. Doar prin medicină bazată pe dovezi, dialog deschis, comunicare corectă, profesionalism, responsabilitate şi sprijin instituţional putem proteja sănătatea publică şi putem preveni revenirea unor riscuri demult ţinute sub control”, se arată în comunicatul citat.
Potrivit acleiaşi surse, România are nevoie de educaţie pentru sănătate.
„România are nevoie de o societate care să înţeleagă că medicina se bazează pe dovezi medicale, cele pe care le avem la acel moment, nu pe presupuneri. Vocea medicilor trebuie ascultată în ceea ce priveşte sănătatea. Colegiul Medicilor din România va continua să fie o voce activă în susţinerea politicilor de sănătate publică responsabile şi eficiente, să apere rolul medicului în comunitate şi să promoveze colaborarea între toţi actorii implicaţi în protejarea vieţii şi a sănătăţii cetăţenilor. Sănătatea nu este un subiect de controversă, este un drept, dar şi o datorie pe care o avem faţă de noi înşine şi faţă de ceilalţi!”, se mai arată în comunicatul citat.
La dezbaterea electorală din 8 mai, de la euronews, cei doi candidaţi la alegerile prezidenţiale au fost întrebaţi ce cred despre vaccinare. Candidatul AUR, George Simion, a răspuns că este vaccinat, dar nu şi cu serul anti-COVID pe care l-a considerat ”experimental”. Acesta, care s-a remarcat în pandemia de COVID drept un anti-vaccinist, a afirmat că a decis împreună cu soţia ce vaccinuri primeşte fiul lor.
”Sunt un om care a fost vaccinat cu schema de vaccinuri de la Institutul Cantacuzino. A aborda problema vaccinării ca o chestiune în care statul ştie mai bine decât părinţii cred că este profund greşit. (...) Nu ştie Marcel Ciolacu (...) nu ştie Nicuşor Dan (...) mai bine decât un părinte ce trebuie pentru copiii săi. Eu nu m-am vaccinat cu vaccinul experimental mARN, am militat pentru dreptul fiecăruia de a avea propria opţiune şi îmi voi menţine, legat de tratamentele medicale, aceeaşi poziţie”, a afirmat George Simion, în dezbaterea electorală organizată, joi seară, de Euronews România.
Candidatul independent Nicuşor Dan este de părere că ştiinţa trebuie promovată mai mult în societate şi a afirmat că ambii săi copii sunt vaccinaţi conform schemei propuse de statul român.
”Eu cred că trebuie să promovăm mult mai mult ştiinţa în societate, medicina este o ştiinţă în care mulţi oameni inteligenţi au lucrat ani de zile şi trebuie să le dăm încredere acestor oameni când ne adresăm lor pentru sănătatea noastră şi a copiilor noştri”, a afirmat Nicuşor Dan.
Referindu-se la statisticile conform cărora România a raportat 85% din cazurile de rujeolă înregistrate la nivelul Uniunii Europene, Nicuşor Dan a constatat că acest procent este rezultatul dezinformării.
”Îi încurajez pe părinţi să îşi vaccineze copiii pentru rujeolă pentru că riscul este mare şi tot timpul să avem încredere în specialişti”, a spus Nicuşor Dan.
El a anunţat că s-a vaccinat cu serul ARN mesager cu ajutorul căruia pandemia de COVID a fost învinsă.
10 iunie Perspectivele macroeconomice şi fiscale ale României

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.