Pediatria este mai mult decât o specialitate medicală – este o vocaţie care necesită empatie, răbdare şi o cunoaştere profundă a dezvoltării copilului. Medicul pediatru nu doar diagnostichează şi tratează, ci urmăreşte evoluţia micilor pacienţi de la naştere până la maturitate, oferind îngrijire continuă şi sprijin părinţilor în fiecare etapă a copilăriei.
„Iniţial am ales neonatologia, specialitate care se adresează nou-născutului de la 0 la 1 lună. Ulterior, am decis să fac şi a doua specialitate – pediatria, pentru a putea urmări micii pacienţi de la naştere până la majorat şi astfel să evoluez profesional”, a mărturisit dr. Nicoleta Pavel, medic primar neonatolog şi specialist pediatru cu competenţă în ecografie generală la Hyperclinica MedLife Genesys Arad.
În practica de zi cu zi, medicul are de-a face cu patologii de tot felul, dar cele mai frecvente sunt cazurile de infecţii respiratorii, urmate de boli digestive şi afecţiuni alergice. Ecografia pediatrică este un instrument non-invaziv, foarte util, care-i ajută pe medicii pediatri la conturarea diagnosticului. Cu ajutorul ecografiei se pot vizualiza structurile interne ale corpului unui copil. Aceasta implică utilizarea undelor sonore de înaltă frecvenţă, pentru a crea imagini în timp real ale diferitelor organe şi ţesuturi, ecografia fiind utilă inclusiv în cazul sugarilor.
Un instrument indispensabil pediatrului este ecografia abdominală, o metodă de investigaţie sigură, nedureroasă şi lipsită de radiaţii, care oferă informaţii esenţiale despre sănătatea organelor interne ale copilului. „În pediatrie, ecografia abdominală are un rol esenţial deoarece este o metodă de diagnostic nedureroasă, sigură, neinvazivă, nu implică expunere la radiaţii, iar colaborarea copilului poate fi mai facilă comparativ cu alte investigaţii. Ecografia a evoluat semnificativ, devenind un instrument indispensabil în practica medicală modernă”, a explicat dr. Nicoleta Pavel.
10 iunie Perspectivele macroeconomice şi fiscale ale României
Tehnica a evoluat continuu, calitatea imaginilor s-a îmbunătăţit foarte mult la aparatele moderne, dezvoltându-se tehnologii avansate de procesare a imaginilor, partea de hardware şi software evoluând treptat. S-au dezvoltat ecografele portabile, care pot fi folosite la patul bolnavului, la orice cabinet medical sau la domiciliul pacientului.
„Ecografia a evoluat semnificativ, oferind imagini de calitate superioară şi informaţii precise despre fluxul sangvin – un ajutor major în diagnostic. Fiind o investigaţie neinvazivă, ecografia este bine tolerată de copii şi poate fi repetată ori de câte ori este nevoie. Aceasta permite examinarea organelor abdominale, identificând malformaţii, inflamaţii sau alte afecţiuni care ar putea afecta dezvoltarea copilului. Ecografia este recomandată de rutină până la vârsta de 6 luni pentru a monitoriza dezvoltarea organelor, dar şi ori de câte ori apar simptome precum dureri abdominale, febră, icter sau tulburări digestive,” a explicat dr. Nicoleta Pavel.
Ecografia a devenit din ce în ce mai importantă în urgenţele pediatrice
O varietate de afecţiuni se încadrează în categoria situaţiilor de urgenţe gastrointestinale netraumatice, care pot include stenoza pilorică, apendicită, obstrucţie intestinală, dar nu sunt limitate la acestea. Identificarea acestor afecţiuni cât mai rapid este crucială pentru a aplica un tratament corect şi pentru a evita eventualele complicaţii. Ecografia nu implică expunerea la radiaţii şi este uşor disponibilă în majoritatea situaţiilor clinice.
Utilizarea ecografiei în diagnosticarea urgenţelor gastrointestinale netraumatice pediatrice s-a dovedit a fi extrem de precisă, cu specificitate şi sensibilitate apropiindu-se de 100%, potrivit studiilor de specialitate. De exemplu, s-a demonstrat că ecografia în diagnosticul stenozei pilorice are o sensibilitate şi specificitate raportate de 94%, respectiv 98%.
Afecţiuni care pot fi detectate cel mai frecvent printr-o ecografie abdominală
„Ecografia abdominală este foarte importantă pentru informaţii despre starea de sănătate a copilului, de aceea este necesară până la vârsta de 6 luni pentru a vizualiza dezvoltarea normală a organelor abdominale. De asemenea, este indicată atunci când copilul are icter, dureri abdominale repetitive, tulburări de apetit, febră, tulburări de tranzit, meteorism (balonare), vărsături, infecţii urinare, traumatisme abdominale, modificări ale analizelor de sânge”, a enumerat pediatrul.
Ecografia abdominală poate fi indicată în următoarele situaţii:
- durere sau disconfort abdominal;
- afecţiuni ale ficatului, vezicii biliare (calculi biliari) sau pancreasului;
- probleme ale rinichilor şi ale vezicii urinare, precum litiaza renală sau vezicală;
- anomalii ale splinei;
- monitorizarea afecţiunilor cronice;
- tumori şi malformaţii congenitale;
- îndrumare pentru proceduri - ecografia poate fi utilizată pentru a ghida procedurile, cum ar fi biopsiile, drenajul de lichid (paracenteză) sau plasarea de tuburi de dren.
„Prin ecografie abdominală se pot vizualiza afecţiuni ale organelor abdomino-pelvine: ficat, colecist, pancreas, splina, vezica urinară, rinichi, organe genitale interne, stomac şi intestin. Cele mai frecvente afecţiuni depistate la copii sunt malformaţiile de organ sau diverse anomalii, chisturile, măriri de organe, prezenţa calculilor, formaţiuni tumorale”, a spus dr. dr. Nicoleta Pavel.
Chist hepatic depistat la ecografie
Un exemplu concret al importanţei ecografiei în pediatrie este cazul unui băieţel de 6 ani, care s-a prezentat la cabinet cu dureri abdominale şi inapetenţă. „A fost în urmă cu ceva timp, dar îmi amintesc şi acum cazul unui băieţel, care pe atunci avea 6 ani, şi a fost trimis de medicul de familie dintr-o zonă rurală pentru dureri abdominale şi inapetenţă, fără răspuns la tratamentul primit. La ecografie am depistat un chist hepatic destul de voluminos. Am solicitat analize suplimentare care m-au orientat spre diagnosticul de chist hidatic. Am trimis copilul la chirurgie pediatrică, unde s-a făcut intervenţia chirurgicală pentru chist hidatic, ulterior evoluţia fiind favorabilă, iar copilul şi-a revenit complet”, a povestit dr. Pavel.
În opinia pediatrului, este esenţial ca medicul examinator să fie clinician pentru a putea integra corect datele ecografice în contextul general al pacientului.
O alimentaţie sănătoasă, cheia prevenirii problemelor digestive
Cel mai frecvent vin la cabinetul dr. Pavel părinţii cu bebeluşi care prezintă colici abdominale, deoarece sistemul lor digestiv este incomplet maturizat. „În acest caz, hrănirea bebeluşului cu lapte matern este foarte importantă, precum şi evitarea înghiţirii de aer, alimentaţia adecvată a mamei care alăptează, folosirea tetinei adecvate, formula de lapte adecvată bebeluşului, poziţia bebeluşului în timpul hrănirii etc.”, a specificat pediatrul.
De asemenea, bolile diareice sunt frecvente, mai ales în sezonul cald, dar şi durerile abdominale recurente care persistă de mult timp, cea mai des întâlnită cauză fiind constipaţia, dar şi parazitozele sau tulburările funcţionale digestive.
„De aceea e important să-i învăţam pe copii reguli de igienă: să-şi spele corect mâinile înainte de masă şi după folosirea toaletei, să nu împartă lucrurile personale cu alţi copii, jucăriile trebuie dezinfectate periodic, alimentele consumate proaspete trebuie bine spălate. Multe dintre aceste boli pot fi prevenite printr-un stil de viată sănătos, obiceiuri alimentare bune, cum ar fi: hidratarea corespunzătoare, program zilnic de masă, mestecarea suficientă a alimentelor, servirea cinei cu 2 ore înainte de culcare, alimentaţia echilibrată, evitarea consumului excesiv de ciocolată, dulciuri procesate, alimente de tip fast-food, lichide carbogazoase, evitarea stresului în exces şi practicarea exerciţiilor fizice regulate, a jocului în aer liber”, a semnalat medicul, în opinia căruia o alimentaţie sănătoasă joacă un rol important în prevenirea problemelor digestive.
„Sistemul digestiv al copilului este diferit de cel al adultului din mai multe puncte de vedere. Copiii au un sistem digestiv în dezvoltare, mai ales în primii ani de viată, capacitatea de a absorbi nutrienţi este diferită de cea a adulţilor. Necesităţile nutriţionale sunt diferite, de exemplu necesarul de calorii, de grăsimi, de vitamine şi minerale”, a subliniat dr. Nicoleta Pavel.
Potrivit acesteia, în primii ani de viaţă, copiii pot fi mai sensibili la unele alimente, intoleranţele şi alergiile fiind mai frecvente la copii. Susceptibilitatea la infecţii e mai mare în cazul copiilor datorită sistemului imunitar în curs de dezvoltare. Copiii mici au o toleranţă scăzută la diverse consistenţe ale alimentelor şi acest lucru poate influenta digestia. Diversificarea alimentaţiei are un rol crucial în dezvoltarea ulterioară. În concluzie, alimentaţia copilului trebuie abordată specific datorită nevoilor complexe ale acestei perioade.
Munca medicului pediatru implică multă dedicare, empatie şi o bună colaborare cu părinţii. În acest context, ecografia abdominală joacă un rol crucial în diagnosticarea rapidă şi corectă a multor afecţiuni pediatrice, contribuind la îngrijirea optimă a copilului. „Pentru un pediatru, prezenţa ecografului în cabinet este de mare ajutor, eficientizând timpul şi oferind un plus de siguranţă pacienţilor,” concluzionează dr. Nicoleta Pavel. Prin educaţie, prevenţie şi tehnologii moderne, medicina pediatrică continuă să evolueze, asigurând cele mai bune condiţii pentru sănătatea şi dezvoltarea armonioasă a copiilor.
Surse:
https://bjas.journals.ekb.eg/article_318123_5a66046644ff5270b72d18399699ff22.pdf
**
Acest articol este susţinut de MedLife, cea mai mare reţea de servicii medicale private din România, şi îşi propune să fie o sursă de informare şi inspiraţie pentru o viaţă sănătoasă şi echilibrată.
Sănătatea reprezintă principala sursă de fericire a românilor. La MedLife, fericirea oamenilor ne bucură şi ne motivează să oferim soluţii medicale la cele mai înalte standarde.
Indiferent de specialitate, la MedLife găseşti oricând medici buni, a căror expertiză este completată de cele mai avansate tehnologii din domeniul medical şi o infrastructură modernă, asigurând o îngrijire personalizată fiecărui pacient.
Află mai multe detalii despre toate serviciile pe www.medlife.ro.
(Articol susţinut de MedLife)

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.