Bărbatul care-i face curăţenie acasă ministrului israelian al Apărării Benny Gantz a fost acuzat joi de spionaj în contul unui grup de hackeri cu legături cu Iranul, inamicul numărul unu al Israelului, aflat la originea unor atacuri cibernetice recente vizând Israelul, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Puternicul serviciu israelian de informaţii interne Shin Beth anunţă într-un scurt comunicat că l-a interogat pe Omri Goren Gorochovsky, în vârstă de 37 de ani, un bărbat care-i făcea curat acasă lui Benny Gantz, un fost şef de Stat Major al armatei, în prezent ministru al Apărării, după ce a contactat pe reţele de socializare ”o entitate afiliată Iranului” căreia i-a propus ”ajutorul”, având în vedere accesul său la domiciliul ministrului.

Potrivit actului acuzării, depus la un tribunal la Lod, un oraş situat în centrul Israelului, unde locuieşte Gorochovsky, bărbatul a folosit un nume fals şi a contactat hackeri din cadrul grupului Black Shadow, prin intermedul mesageriei Telegram, în jurul datei de 31 octombrie, pentru a-i propune informaţii despre reţedinţa lui Benny Gantz.

Mai exact, bărbatul care făcea curat, arestat la 4 noiembrie, ar fi propus să introducă un ”virus informatic” cu ajutorul unui dispozitiv de tip USB în computerul ministrului, în schimbul unei ”sume de bani”, se arată în actul acuzării.

Pentru a-şi dovedi seriozitatea, Gorochovsky ar fi fotografiat diverse elemnte de casa ministrului, inclusiv fotografii de familie, o chitanţă de plată a texelor muncipale şi note militare care datează din mandarul lui Benny Gantz la şefia armatei israeliene, se arată în dosarul judiciar.

Bărbatul care făcea curat a ”ameninţat securitatea statului” israelian, se arată în actul de acuzare, iar Shin Beth dă asigurăr că, până la urmă, el nu a avut acces la ”niciun document seceret”, iar astfel nu le-a transmis hackerilor nicio informaţie secretă.

Grupul de hackeri Black Shadow s-a aflat în centrul atenţiei presei în perioada 31 octombrie-2 noiembrie, după ce a furat şi difuzat date ale unui site israelian de întâlniri LGBTQ într-un atac cibernetic.

Iranul a acuzat la sfârşitul lui octombrie Statele Unite şi Israelul de un atac cibernetic care i-a perturbat sistemul de distribuţie a carburantului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.