Cel puţin o persoană a murit, iar alte 99 de persoane au fost date dispărute în urma surpării unei aripi a unui imobil rezidenţial de 12 etaje, cu 130 de apartamente, în apropiere de Miami, unde o uriaşă operaţiune de căutare era în curs, şi unde salvatorii se tem de un bilanţ catastrofal, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Am transportat cel puţin două persoane la spital, iar una dintre ele a murit”, a declarat NBC News Charles Burkett, prmarul oraşului Surfside, în care se află compkexul Champlain Towers South, din care face parte imobilul din Florida, în sud-estul Statelor Unite.

Cele 12 etaje s-au surpat în noaptea de miercuri spre joi, către ora locală 1.30 (joi, 8.30, ora României) şi au provocat, potrivit unor martori, un mare nor de praf care a acoperit mai multe case.

Cauza sisnistrului era încă necunoscută.

”O parte a imobilului a căzut. Nu mai există”, a declarat AFP Nicolas Fernandez, un argentinian care locuieşte la Miami şi ai cărui prieteni locuiau în complex.

”Nu am veşti de la ei. Nu ştiu dacă sunt în viaţă au dacă...”, a declarat acest tânăr în vârstă e 29 de ani.

”VEŞTI PROASTE”

Autorităţile nu aveau în continuare veşti despre 99 de persoane, după surparea spectaculoasă a imobilului, a anunţat şeful Poliţiei din Miami-Dade Freddy Ramirez, care a avertizat că se teme de un bilanţ grav.

În total 53 de persoane au fost localizate, însă nu existau informaţii despre alte 99 de persoane, a declarat el, citat de mai multe publicaţii.

”Însă nu se ştie niciodată, cu vacanţele şi altele... Aşadar, aşteptăm în continuare. Iar, din nefericire, chiar dacă există speranţe, ele scad”, a declarat el.

”Ne pregătim să primin veşti proaste, dată fiind distrugerea la care am asistat”, a avertizat guvernatorul Floridei, Ron DeSantis, care a salutat ”răspunsul rapid” al salvatorilor care, potrivit acestuia, ”au salvat vieţi”.

Preşedintele Joe Biden a anunţat că statul federal este pregătit să ofere asistenţă operaţiunilor de salvare şi de mutare de urgenţă a persoanelor salvate.

Surparea unei întregi aripi a acestui complex, către ocean, a distrus aproximativ 55 de apartamente, a precizat, într-o conferinţă de presă, adjunctul şefului salvatorilor din comitatul Miami Dade, Ray Jadallah, care a precizat că 35 de persoane au fost evacuate din imobil, unele din partea surpată.

”CA UN CUTREMUR”

Cel puţin 18 cetăţeni din trei ţări din America Latină au fost daţi dispăruţi joi în urma surpării imobilului de lângă Miami, au anunţat consulatele Argentinei, Paraguayului şi Uruguayului.

Ministerul argentinian de Externe a confirmat joi prezenţa a cel puţin patru cetăţeni argentinieni în imobil - trei adulţi şi o fată în vârstă de şase ani -, daţi dispăruţi.

”Am îngrijit zece persoane la faţa locului”, a anunţat prmarul din Surfside, care a precizat că unităţi cu câini special antrenaţi nu au descoperit vreo victimă în moloz.

Căutările ar putea să dureze ”cel puţin o săptămână”, a estimat într-o conferinţă de presă un oficial din Surfside Andrew Hyatt.

Un locuitor din cartierul Santo Mejil a anunţat că soţia sa, o îngrijitoare la domicliu, se afla în imobil la momentul surpării.

”Ea spune că a auzit o explozie mare. Era ca un cutremur”, a declarat el cotidianului Miami Herald, cu lacrimi în ochi, în timp ce soţia sa îl suna pentru a-i spune că era pe cale să fie evacuată.

CAUZE ÎNCĂ NECUNOSCUTE

Cauzele surpării aripii acestui complex rezidenţial erau în continuare ”necunoscute”, declară Miami Herald o administratoare a comitatului, Daniella Levine Cava.

Lucrări în vederea conformării unor norme erau în curs - la acoperişul imobilului -, au declarat mai mulţi ofciali, care consideră însă improbabil ca acestea să fie cauza surpării.

Serviciile de urgenţă au trimis apoximativ 80 de unitţăţi la faţa locului, în apropiere de plajă.

Poliţia din Miami Beach a anunţat că agenţii săi au ajutat oraşul Surfside.

Presa locală scrie că imobilul a fost construit în 1981 şi că avea peste 130 de apartamente.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.