Miniştrii de Externe din Grupul Celor Şapte (G7) celor mai industrializate ţări din lume îndeamnă Rusia să înceteze ”provocările” şi să angajeze o ”dezescaladare” la frontiera Ucrainei, unde comasează trupe, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Îndemnăm Rusia să pună capăt provocărilor sale şi să procedeze imediat la o dezescaladare a tensiunilor, potrivit obligaţiilor internaţionale pe care şi le-a asumat”, subliniază într-un comunicat comun miniştrii G7.

”Aceste mişcări de trupe la scară mare, fără o notificare prealabilă, constituie o ameninţare şi un factor de destabilizare”, avertizează ei şi îndeamnă Moscova la ”transparenţă” în privinţa mişcărilor militare, ”aşa cum s-a angajat la Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europea (OSCE)”.

Miniştrii G7 îşi exprimă ”susţinerea de nezdruncinat faţă de independenţa, suvernitatea şi integritatea teritorială ale Ucrainei în frontierele sale recunoscute internaţional” şi salută ”reţinerea Ucrainei” în aceste noi tensiuni.

80.000 DE MILITARI

Ucraina, care se teme de faptul că Kremlinul caută un pretext în vederea unui atac, îl acuză de faptul că a comasat 80.000 de militari în apropierea frontierei de est şi în Crimeea, peninsula ucraineană anexată de Moscova în 2014.

Potrivit Kievului, separatişti proruşi numără 28.000 de combatanţi şi peste 2.000 de consilieri şi instructori militari ruşi pe tertoriul din estul Ucrainei asupra căruia deţin controlul.

Preşedintele ucrainan Volodimir Zelenski a cerut la 26 martie o convorbire la telefon cu omologul său rus Vladimir Putin, în urma unei intensificări a confruntărilor armate, însă nu a obţinut încă un răspuns, a anunţat o purtătoare de cuvânt a preşedinţiei ucrainene, Iulia Mendel.

Un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a dat asigurări că ”nu a văzit niciocerere în ultimele zile” de la Kiev în acest sens.

Potrivit unei surse de la preşedinţia ucraineană, contactată de AFP, Zelenski vrea să se întâlnească săptămâna aceasta cu omologul său francez Emmanuel Macron, care împreună cu cancelarul german Angela Merkel, mediază în Războiul din estul Ucrainei.

Diplomatul ucrainean Pavlo Klimkin îndeamnă la o demonstraţie de solidaritate europeană şi americană în vederea ”calmării Kremlinului”, care caută, prin mutarea trupelor sale, să oblige Ucraina ”la capitulare” şi la încetarea unei ”apropieri de UE şi NATO”.

Rusia acuză Kievul de pregătirea unei ofenisve împotriva rebelilor proruşi şi a ameninţat că va inteveni în salvarea populaţiei din zone separatiste în care a distribuit mii de paşapoarte ruseşti.

”Asta riscă să se termine rău”, ”regimul de la Kiev ar putea face nebunii”, a apreciat luni ministrul rus de Externe Serghei Lavrov.

Ucraina, susţinută de Occident, a respins vineri acuzaţii cu privire la pregătirea unui atac şi a acuzat Moscova de dezinformare şi de faptul că ar căuta un pretext pentru a ataca.

”Vor exista consecinţe în cazul unei agresiuni” ruse în Ucraina, a ameninţat, la rândul său, şeful ddiplomaţiei americane Antony Blinken.

”Există mai multe trupe comasate la frontieră decât în orice moment din 2014, la prima invazie rusă”, avertiza într-un interviu difuzat duminică Blinken.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.