Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski încă nu a discutat cu omologul său rus despre Războiul din Ucraina, în pofida faptului că şi-a exprimat dorinţa de a discuta cu Vladimir Putin, a anunţat luni o purtătoare de cuvânt a preşedinţiei ucrainene, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Kievul şi Moscova se acuză reciproc de agravarea situaţiei în Donbas, unde trupe ucrainene luptă împotriva separatiştilor proruşi, susţinuţi de Moscova, într-un război soldat cu 14.000 de morţi începând din 2014.

Zelenski a încercat - fără succes - să discute cu Putin despre aceste tensiuni recente, declară luni, pentru Reuters, o purtătoare de cuvânt a preşedinţiei ucrainene, Iulia Mendel.

”Cabinetul preşedintelui a cerut, bineînţeles, să discute cu Vladimir Putin. Nu am primit încă un răspuns şi sperăm puternic că nu este un refuz al unui dialog”, a subliniat ea.

Un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, declară însă că nu a fost informat despre un asemenea demers ”în ultimele zile”.

Întrebat dacă Putin are să-i transmită ceva lui Zelenski, Peskov a declarat că speră ca la Kiev să prevaleze ”înţelepciunea politică” în vederea dezamorsării şi evitării unui eventual conflict.

Rusia ar fi comasat peste 40.000 de militari la frontiera de est a Ucraina şi ar fi mobilizat numeroşi combatanţi în Peninsula ucrainează Crimeea, anexată în 2014 de Rusia, potrivit purtătoarei de cuvânt a preşedinţiei ucrainene.

Aceste cifre sunt mai mari decât cele prezentate în martie în Parlamert de către comandantul forţelor armate ucrainene Ruslan Homceak.

Zelenski urmează să efectueze ”în curând” o vizită la Paris, unde urmează să se întâlnească, la sfârşitul săptămânii, cu omologul său francez Emmanuel Macron, anunţă Mendel.

Putin a acuzat vineri Ucraina de faptul că se află la originea ”periculoaselor acţiuni provocatoare” din Donbas.

Kremlinul consideră că Rusia este liberă să-şi mobilizeze trupele în scopuri defensive, dacă vrea acest lucru, pe teritoriul rus.

Agravarea situaţiei în estul Ucrainei îngrijorează aliaţii occidentali ai Kievului.

Statele unite şi NATO au denunţat o intensificare a unor acţiuni ”provocatoare” ale Rusiei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.