Serghei Şoigu, ministrul rus al apărării, a încercat să transmită un mesaj de "business as usual" de când adjunctul său a fost arestat sub acuzaţia de luare de mită. Dar scandalul, care se extinde, arată rău şi pentru el şi este văzut ca un efort al unui clan rival de a-i dilua puterea, iar prelungirea mandatului său în viitorul guvern rus, ce urmează să fie numit, ar putea fi periclitată, comentează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

La prima vedere, reţinerea, marţi, a lui Timur Ivanov, unul dintre cei 12 adjuncţi ai lui Şoigu, a fost neaşteptată, venind într-un moment în care Rusia poartă un război în Ucraina, iar autorităţile au făcut din discreditarea armatei o infracţiune ce poate fi pedepsită cu închisoarea.

Acuzaţiile de corupţie ce finanţează un stil de viaţă mult peste posibilităţile sale, formulate împotriva lui Ivanov, în vârstă de 48 de ani, de către fundaţia anticorupţie a regretatului politician de opoziţie Aleksei Navalnîi, au fost în domeniul public mai mult de un an, fără nicio consecinţă aparentă. Cu toate acestea, săptămâna aceasta, televiziunea de stat le-a arătat brusc ruşilor un Ivanov cu un aspect perplex - care neagă orice abatere - îmbrăcat în uniformă militară completă, stând într-o cuşcă din plastic transparent într-o sală de judecată, de tipul celei pe care au ocupat-o înaintea lui atât de mulţi duşmani ai Kremlinului.

Arestarea sa, spun analiştii politici ruşi, inclusiv unii foşti cunoscători din interior, arată modul în care războiul modelează luptele interne dintre "clanurile" care se luptă pentru avere şi influenţă în sistemul politic rus, o luptă care s-a ascuţit foarte mult.

Clanurile - alianţe de oficiali sau oameni de afaceri care gândesc la fel - se concentrează în jurul armatei, al agenţiilor de informaţii şi de aplicare a legii, al complexului militar-industrial şi includ, de asemenea, un grup de persoane din Sankt Petersburg, oraşul natal al preşedintelui Vladimir Putin, care îl cunosc personal de mulţi ani.

SE CLATINĂ SCAUNUL LUI ŞOIGU?

"Cuiva din elită nu i-a plăcut faptul că Şoigu a devenit mai puternic", a declarat pentru Reuters Tatiana Stanovaya, cercetător senior la Centrul Carnegie pentru Rusia şi Eurasia. "Acest lucru nu vine de la Putin, ci de la persoane apropiate lui Putin care cred că Şoigu şi-a jucat prea mult cartea. Este pur şi simplu o luptă împotriva cuiva şi a unui minister care a devenit prea puternic şi o încercare de a echilibra situaţia", a comentat experta.

Abbas Galliamov, fost redactor de discursuri la Kremlin, care acum este desemnat ca "agent străin" de către autorităţi, a declarat că şi el vede arestarea ca pe un atac la adresa lui Şoigu, de natură să-l slăbească.

"Ivanov este unul dintre cei mai apropiaţi oameni ai lui Şoigu. Arestarea sa în ajunul numirii unui nou guvern sugerează că şansele actualului ministru de a rămâne în fotoliul său sunt în scădere drastică", a spus el.

Ivanov a fost arestat ca urmare a unei anchete a diviziei de contrainformaţii a serviciului de securitate FSB, potrivit presei de stat ruse.

Cazul lui Ivanov este cel mai mediatizat caz de corupţie de când Putin a trimis trupe în Ucraina în 2022. Presa de stat a relatat că Şoigu l-a demis pe Ivanov din funcţie.

Scandalul are loc cu doar două săptămâni înainte ca Putin să fie învestit pentru un al cincilea mandat prezidenţial şi înainte de o remaniere guvernamentală aşteptată luna viitoare, la care postul lui Şoigu va fi, teoretic, pus la bătaie.

CINEVA ÎI POARTĂ SÂMBETELE LUI ŞOIGU

Ivanov s-a ocupat de contractele lucrative de construcţii şi achiziţii ale armatei şi este acuzat că a luat o mită uriaşă sub formă de servicii în valoare de cel puţin 1 miliard de ruble (10,8 milioane de dolari), în schimbul acordării de contracte ale Ministerului Apărării anumitor companii, potrivit informaţiilor din presa rusă.

În timp ce puţini sunt dispuşi să parieze că Şoigu îşi va pierde postul din cauza scandalului, având în vedere loialitatea sa faţă de Putin, arestarea lui Ivanov este văzută ca o răsturnare de situaţie pentru şeful său, a cărui influenţă şi acces la şeful Kremlinului au fost sporite de rolul său cheie în războiul din Ucraina.

The Moscow Times a citat un oficial guvernamental de rang înalt care a calificat arestarea ca fiind o lovitură serioasă pentru tabăra lui Şoigu şi a citat o sursă apropiată Ministerului Apărării care a declarat că arestarea este mai mult despre politică şi despre "slăbirea poziţiei lui Serghei Şoigu" decât despre Ivanov.

Şoigu şi conducerea armatei au fost uneori în centrul unor critici virulente din partea bloggerilor de război şi a naţionaliştilor ruşi care l-au acuzat, în special după o serie de retrageri în 2022, de incompetenţă.

ŞOIGU, UN SUPRAVIEŢUITOR POLITIC

Şoigu a supravieţuit unei lovituri de stat eşuate conduse de liderul mercenarilor Wagner, Evgheni Prigojin, decedat între timp într-un accident de avion, care, în iunie anul trecut, a orchestrat un marş asupra Moscovei pentru a încerca să îl răstoarne de la putere. În ciuda eşecului Wagner, autoritatea lui Şoigu a fost afectată. Putin a declarat că evenimentele ar fi putut arunca Rusia într-un război civil.

De atunci, Şoigu a reuşit să recâştige încrederea lui Putin, dar arestarea adjunctului său este un nou eşec. "Îl afectează indirect pe Şoigu. Apar întrebări. Cum se face că o persoană care îi era apropiată şi pe care el a adus-o a reuşit să fure atât de mult sub nasul lui Şoigu?", arată Stanovaya de la Carnegie.

Serghei Markov, fost consilier al Kremlinului, prognozează că Şoigu, în funcţie din 2012, îşi va păstra postul indiferent de situaţie. "Toată lumea se întreabă - ar putea fi acesta un semnal pentru Şoigu că nu va fi în următorul guvern după 7 mai?" a scris Markov pe blogul său oficial. "Calmaţi-vă. El va fi. Şoigu a creat o nouă armată după anul dezastruos 2022, care a respins ofensiva armatei ucrainene în 2023. Iar în 2024, armata avansează deja", a arătat Markov.

IPOTEZE ŞI MISTER

Sunt multe lucruri despre contextul arestării lui Ivanov care rămân necunoscute. La Moscova circulă mai multe teorii cu privire la faptul dacă acuzaţia de mită este, de fapt, întreaga poveste, iar presa a relatat, fără a confirma, că ar putea fi acuzat şi de trădare de stat, lucru pe care avocatul său l-a negat.

Unii au sugerat că poate că dragostea sa pentru un stil de viaţă occidental, într-un moment în care Putin spune că Rusia este angajată într-o luptă existenţială cu Occidentul, ar fi fost cauza căderii sale.

Alţii cred că predilecţia familiei sale pentru vacanţele europene de lux, închirierea de iahturi, maşini Rolls-Royce şi petreceri opulente era în regulă înainte de război, dar acum este văzută ca fiind "un festin pe timp de ciumă", o referinţă literară rusă.

Şoigu a păstrat tăcerea cu privire la scandal, inspectând săptămâna aceasta o instalaţie de lansare spaţială ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat.

Kremlinul le-a spus jurnaliştilor să se bazeze doar pe surse oficiale şi a declarat că proiectele de construcţie, adesea vaste, pe care Ivanov le-a supravegheat - cum ar fi reconstrucţia oraşului portuar ucrainean Mariupol - nu vor fi afectate. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.