Negocierile britanicilor cu europenii în vederea ajungerii la un acord post-Brexit au înregistrat câteva progrese, însă blocaje continuă să existe mai ales în subiectul extrem de sensibil al pescuitului, declară luni diplomaţi europeni, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Negociatorul-şef UE al Brexitului Michel Barnier le-a prezentat situaţia negocierilor pe care Londra şi UE au decis duminică să le prelungească, însă fără să stabilească o dată-limită, în contextul în care divorţul dintre fostul stat membru UE şi europeni urmează să devină definitiv la 1 ianuarie.

Michel Barnier a apreciat pe Twitter că este ”responsabilitatea” UE să dea negocierilor cu Regatul Unit în vederea unui acord post-Brexit cu Londra ”toate şansele de succes”.

”Următoarele zile sunt importante” dacă se doreşte un acord comercial între britanici şi europeni care să intre în vigoare începând de la 1 ianuarie, a anunţat el.

În darea de seamă prezentată ambasadrilor Celor 27, Michel Barnier a semnalat ”câteva progrese”, mai ales cu privire la condiţiile unei concurenţe loiale, însă a anunţat că există în continuare divergenţe importante în subiectul pescuitului, o problemă crucială pentru unele state membre, în frunte cu Franţa, potrivit unor surse diplomatice.

În privinţa pescuitului ”persistă dificultăţi serioase” şi ”suntem încă departe” de un compromis, porivit unor diplomaţi.

Negocierile s-au împotmolit de la început în trei subiecte, şi anume accesul pescarilor europeni în apele britanice, soluţionarea diferendelor în noul acord şi condiţiile pe care le cer europenii pentru a se evta price concurenţă neloială.

Ministrul francez al Economiei Bruno Le Maire a apreciat luni că britanicii urmează să fie ”marii perdanţi” ai Brexitului - care va reduce bogaţia naţională a Franţei doar cu 0,1% în 2021.

Acceptând o continuare a negocierilor, premierul britanic Boris Johnson a reptat încă o dată, duminică, faptul că scenariul unui ”no deal”, în pofida consecinţelor grave, rămâne ”ce mai probabil”.

Regatul Unit, care a părăsit în mod oficial UE la 31 ianuarie, va ieşi definitiv din piaţa unică şi Uniunea Vamală, la 31 decembrie.

În lipsa unui acord comercial, schimburile cu UE urmează să aibă loc numai în baza Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC), care constau în taxe vamale şi cote, cu riscul unui mou şoc al economiilor, fragilizate de pandemia covid-19.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.